HTML

NYELVISZTÁN

"A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet." (Steven Pinker)

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

A restnök, a szaladár és a tevepárduc

2010.12.11. 13:29 | hajófűtő

Restnök, szaladár, ugrány és ahány állat csak az állatkertben van: a nyelvújítás korában mindnek új nevet akartak adni. A cikk „a boncolt humorványok közül fejti ki a piros világosságot”, vagyis a nyelvújítás korának vicces teremtményeit gyűjti csokorba.

A nyelvújításról mindenkinek Kazinczy és a 19. század eleje jut eszébe, de már hamarabb, a 17-18. században is született egy halom új szavunk, melyeket írók, költők hoztak létre, és amelyeknek egy része azóta is él. A magyar nyelv ügyére igazán a felvilágosodás eszméinek a terjedése irányította rá a figyelmet a 18. század végén. A szellemi és egyáltalán a művelt polgári lét alapja, hogy az emberek anyanyelvükön is tudjanak társalogni egymással a közélet ügyeiről, hogy anyanyelvükön tudjanak napi híreket, folyóiratokat, tudományos műveket olvasni. Ez még mind nem volt elérhető és kivitelezhető a 18. század végén, amikor a latin mellett II. József a németet is hivatalos nyelvvé tette (ezt utóbb egyébként visszavonta). 1792-ben vezették csak be a magyar nyelvet mint kötelező tantárgyat a közép- és felsőoktatásban, de az egyetemi képzés nagy része latinul és németül zajlott. A magyar országgyűlés hivatalos nyelve csak 1844-től a magyar, ugyanis egyszerűen hiányzott a magyarból az a szókészlet, amivel közügyekről formális keretek között beszélni lehet.

A Mondolat címlapja
A Mondolat címlapja

A magyar felvilágosodást és az újmagyar kor kezdetét is Bessenyei György Ágis tragédiája című műve megjelenésének dátumához (1772) kötik, de Bessenyei legalább még egy dologról híres: „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem” – írta 1778-ban aMagyarság című cikkében. Ekkoriban jelent meg Herder írása is, amelyben arról huhogott, hogy a magyar nyelv száz éven belül el fog tűnni a süllyesztőben. Mindezek hatására egyre erősödött a nyelvújítás igénye, ekkor indult meg a magyar nyelvű hírlap- és folyóirat-irodalom, írók, költők, tudósok sora csatlakozott a mozgalomhoz, a frissen alakult Akadémián nagy nyelvészeti vitákat folytattak.

 

Odamondolat

Ahogy az a magyaroknál már csak lenni szokott: anyanyelvünk kérdésében is rövid időn belül két táborra szakadtak a kor tudósai. Az iskolában úgy tanították, hogy az ortológusok a csúnya rossz maradi vaskalapos bácsik, a neológusok pedig a trendi és jófej újítók. A valóság azért persze nem ennyire egyszerű. A Mondolatot, ami az ortológusok kiáltványának nevezhető, eredetileg Kazinczy egy barátja fogalmazta, és a túlzó nyelvújítást állítja pellengérre. A két tábor résztvevői az alapokban nagyjából egyetértettek: a magyar nyelvnek szüksége van új szavakra, újításokra, de az elfogadhatóság határát máshol húzták volna meg.

Felelet a mondolatra
Felelet a mondolatra

Az új szavak kezdetben csak a magas irodalom művelőinek berkeiben terjedtek, de hamarosan az úri középosztály és a polgárság társalgási nyelvében is meghonosodtak. A nyelvújítók ténykedésének hatására olyan mértékben bővült a magyar nyelv szókészlete, és annyi kifejezés terjedt el, hogy ezek nélkül – kis túlzással – ma meg sem tudnánk szólalni. Rengeteg új szóval gyarapították a nyelvünket a művészetek, a politika, a kereskedelem, az ipar, a tudományok és a mindennapi élet sok területén.

 

Szócsinálmányok

A nyelvújítás módszerei közül a szóalkotás bizonyult a leglátványosabbnak. Szótárnyi új szót alkottak; ezek egy része azóta is megvan, vagy elavult, de sok olyan is van, ami egyáltalán nem terjedt el. Hogy mi terjedt el, és miért, annak több oka is lehet. A legtöbbet a szükség tartotta életben: ha arra a dologra vagy fogalomra azelőtt nem volt elfogadható magyar szó, az nagy eséllyel megmaradt. Ha túl hosszúnak, nehezen kiejthetőnek vagy nagyon „megcsináltnak” tűnt, az nem került be a köztudatba. Persze szubjektív tényezők is szerepet játszottak: Kazinczy például a pillangót ízléstelennek találta, helyette a lepe szót ajánlotta – nem jött be. Egy-egy fogalomra több egymással versengő megnevezés is született, de végül csak egy maradhat, ugye. Íme néhány példa:

Meg-lepe-tés!!!
Meg-lepe-tés!!! (Forrás: Wikimedia commons)

Bankár: bankúr, pénzcsűrnök, pénzkereskedő.

Lényeg: mivolt, létalap, léteg, léteny, létedelem.

Téglalap: hosszas négyszegelet, lapegyközény, egyközű négyszög, közarány.

Rögtönző: improvizátor, hevenyező, rögtön verselő, gyors költész, rögtönész.

Tegez (ige): téget, tégez, teget, teeget, teegez, teez, téz.

A megmaradt szavak között olyan is akad, amelyiknek az eredeti jelentése más volt, mint manapság, például a pályázatnak eredetileg 'pályafutás' értelme is volt, a merénylő eredetileg 'vállalkozó'-t jelentett, a busásan'durván', az előzmény pedig 'tárgy' jelentéssel bírt.

 

Módok és szerek

A leggyakoribb szóalkotási mód a szóképzés volt. A nyelvújítók a nyelvben eleve meglevő szavakra tettek rá produktív vagy már akkor sem élő képzőket, sőt újakat is létrehoztak. A -kedik, -kodik visszahatónak a -ggyakorító képzővel való felcserélése, és ezáltal az ige lerövidítése ebben a korban vált rendszeressé: szoronkodik = szorong, kételkedik = kételg. Az egyik leggyakoribb névszóképző az igéből névszót alkotó -mány, -mény(állítmány, csalomány 'rászedés'), valamint a -vány, -vény (növény, ragyogvány 'fény'). Fogarasi János, több korabeli szótár kiadója szigorúan elkülöníti ezt a két képzőt: a -vány cselekvő jelentésű (maradvány, ami marad, törvény, ami megtöri a természeti szabadságot), a -mány pedig szenvedő (adomány, amit adnak, vetemény, amit vetnek). Ennek értelmében tehát az ásvány helyett ásmányt, az alapítvány helyettalapítmányt, az eredmény helyett pedig eredvényt kellene használnunk. További népszerű névszóképzők voltak még: -adalom, -edelem(társadalom, mindeményedelem 'egyetem'); -nok, -nök (elnök, restnök'lajhár'); -ár, -ér (idomár, szaladár 'strucc'); -ony, -öny (öltöny, mozgony'gép'); -ék (járulék, unadék 'unalom'); -ány, -ény (erény, ugrány 'kenguru'); -lat, -let (értekezlet, útnaklat 'küldetés'); -ász, -ész (nyelvész, hasonszenvész 'homeopata'); -any, -eny (alany, éleny 'oxigén'); -ály, -ély(szabály, csepegély 'cseppkő'); -ékeny, -ékony (kártékony, esékeny'esendő'), -tyú, -tyű (billentyű, makktyú 'fityma').

Az új képzők úgy keletkeztek, hogy egyes szavak végéről leválasztották a képzőnek vélt tagokat, amelyeket más szavakra ragasztva képzőként alkalmaztak. Ilyen például a -da, -de (cukrászda, üdvlelde 'mennyország') és az -nc (kéjenc, költönc 'költő').

Kazinczy Ferenc. Ma már nem elsősorban kéjencként tartjuk számon.
Kazinczy Ferenc. Ma már nem elsősorban kéjencként tartjuk számon. (Forrás: Wikimedia commons)

A képzéssel éppen ellentétes jelenség a szóelvonás, amelynek során a szó végén található képzőt vagy annak vélt tagot leválasztották, és a maradékot új tőnek tekintették, amely további képzés vagy összetétel bemeneteként szolgálhatott. Ilyen például a gyú-, amely a gyújt igének a lerövidítésével jött létre, és több olyan összetétel előtagja, amelyek már eltűntek a magyarból: gyúpont, gyúszer, gyúlámpa, gyúpor. De egy rendkívül gyakori mai szavunk előtagja is: gyúfa --> gyufa.

Egy másik termékeny szóalkotási mód a szóösszetétel volt. A magyarra ma is jellemző alárendelő összetételek mellett megszaporodtak az addig ritka alkotásmódú összetett szavak, például amikor puszta igetőhöz járul egy főnév (láthatár, vélvetély 'elgondolás'). Az akkor furcsának tűnő szavak közül sok elterjedt, és ma már egyáltalán nem érezzük se furcsának, se összetett szónak őket: csőr (cső+orr), delej (dél+éj), higany(híg+anyag). De persze keletkezett egy csomó olyan szó is, amelyek nem állták ki az idő próbáját: tevepárduc (zsiráf), dalabáj zenér (fülemüle),szarvorrú (orrszarvú), popont (kettőspont), emember (művelt ember),kirányú (centrifugális), énnenség (egoizmus).

 

Simon Eszter

 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr212508813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisfaszú 2010.12.11. 20:05:07

Faszékony posztolmány!

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.12.11. 20:54:28

a tevepárduc az a zsiráf latin nevének (camelopardalis) tükörfordítása, én úgy tudom, hogy a nyelvújításkori szó rá a nyakorián
a tükörfordítás a mai nyelvben is él, pl. tecső (youtube) vagy tűzróka (firefox), mondjuk szerintem nem tulajdonneveket kellene magyarítani, mert akkor a volt amerikai elnököt hívhatnánk bokor györgynek is

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.11. 21:01:07

A tevepárduc egy latin szó, a cameleopard tükörfordítása.

OkoskaTo:rp 2010.12.11. 21:20:25

Plusz egy pont a popontra.

Hurri Kán 2010.12.11. 21:21:27

Nagyon tetszett!

Nyelvújításkor született de köznyelvben végül el nem terjedt szavaknak hol van valami listája?

Paulybird 2010.12.11. 22:45:20

@bucsin:

hát bokorgyurizni is épp úgy szoktak a hunczut kommentnökök, mint ahogy tűzrókázni, meg tecsőzni.

Kobakos 2010.12.11. 23:42:03

a tahó stopriportereken tudok sírni: "kvalifikálta magát" - ez valami bűn értelmetlen, ahelyett, hogy bejutott, továbbjutott.

A másik legújabb hülyeség a "békön". Nem is lehet illeszteni a magyarba, mert így írva mókás, a "bacon" meg meghint csak zűrös. De a sok sötét békönözik megállíthatlanul.

egy maréknyi dollár 2010.12.12. 00:24:19

Milyen érdekes belegondolni,hogy ezeket a - a maiakat mosolyra fakasztó - szavakat természetesen használták a a 200-250 évvel ezelőtt élő emberek.
Soknak még a körülbelüli jelentéséről sem lenne fogalmunk első hallásra.Lapegyközény,téz,dalabáj,kirányú...
Ma már nem tartanak számon név szerint nyelvújítókat,talán nem is avulnak el már szavak,inkább bővül a szókincs néhány különleges "szinonimával",amelyeket főleg a fiatal korosztály alkot.
Az idegen szavak térhódítása és használata a magyar nyelvben megállíthatatlannak tűnik.Nekem sem tetszik a békön, de már a pink is idegesített.Azt meg szégyenszemre még mindig nem tudom,mit jelent az, hogy valaki nagyon cool.

fourgee 2010.12.12. 01:23:36

@VGY: "A békönszalonna meg egyenesen agyrém !"

Na ja... Az magyarul "szalonna szalonna", mint ahogy sokan mondják azt is hogy "chili paprika", magyarul az is azt jelenti hogy "paprika paprika". Vagy a CD lemez, ami magyarul "kompakt lemez lemez".

Az angolok MINDEN szalonnára azt mondják hogy bacon. A "klasszikus" back bacon az nem más mint a karaj, egy kevés zsírral. Elég hosszú időt lehúztam Angliában chef munkakörben, mégis itthon mindenki megpróbál kioktatni hogy mi is az a bacon. De nem tudnak beugrasztani, nem vitatkozom hülyékkel, rájuk hagyom :))))

Ilyen dolog pl. a pudding. Minden magyar megróbálja belém beszélni hogy egy D-vel kell írni. A puding, egy D-vel az nem más, mint az a német gyártmányú borzalom, ami kukoricalisztből, színezékből és aromából meg ízfokozóból áll. Tejjel főzik, abból lesz valami cucc.
Az angol pudding meg 1001 féle dolog lehet. A black pudding az a hurka (főként sertés vérből készül), a Yorkshire pudding az gyakorlatilag palacsintatészta sütőben és megfelelő formában kisütve.
Szóval, a pudding magyarul leginkább süteményt jelenthetne. Mert puddingból és süteményből is van édes is meg sós is. És gyakorlatilag minden puddingot sütőben kellett elkészítenem, szóval csak ez a jó szó rá.

VGY, ne küzdj a "békönszalonna" ellen, mert mindig lesznek nálad okosabbak, akik ezt jobban tudják és bizony mivel sokan vannak és a hülyeség túlságosan elterjedt és erős manapság, ezért értelmetlen küzdeni ellene.

De tényleg, hogyha ott van rá a szalonna szavunk, sokan miért hívják bacon-nek? Vagy a csapatot, csoportot team-nek (ennél "magyartalanabb" hangzású szó nem is létezik), a megbeszélést meetingnek, stb... A "kedvencem", amikor a PR-t "píár"-nak mondják. Na most "píár"-nak senki sem mondja, csak a sok ostoba. Vagy magyarul mondjuk szépen és Pé-Er, vagy pedig angolul, de az nem "píár", hanem... Tessék meghallgatni hogy egy angol, egy ír, egy skót, egy amerikai, egy kanadai, egy ausztrál hogyan mondja. Neeem, nem hunglishül mondják ahogy sokan. De ha valaki nem tud angolul, csak hunglishül, akkor miért nem mondja inkább magyarul? Vagy már divat magyarul is elfelejteni? Tényleg, miért beszélik ennyien a magyar meg az angol helyett a hunglisht?

Huba szaki (törölt) 2010.12.12. 02:27:31

A bacon/békön aszongyák magyar eredetű, mert a bakonyi sertésből ered. Tehát a békönszalonnázók nyugodtan mondhatnának bakonyi szalonnát, de az nem trendi.

TH 2010.12.12. 02:45:52

uhh, kicsit sok a hülyeség itten...a baconszalonna nem szalonnát, hanem egy adott típusú szalonnát jelent (egyes források szerint magyarul hasa-alja szalonnának hívják). A szó eredeti jelentése pedig lényegtelen, a magyar beszélővel szemben nem elvárás, hogy tudjon latinul, angolul, spanyolul stb. Mondhatod baconnek vagy baconszalonnának, ahogy tetszik, chilinek és csilipaprikának (ugyanis magyarul a csili/chili megint konkrétan EGY FAJTA paprikát jelent). A cseresznyepaprika nem hülyeség, ugye? Vagy mondjuk helyette azt, hogy "cseresznye"? Bizonyos kontextusban elég az is, máskor viszont elég félreérthető lehet...

TH 2010.12.12. 02:49:22

@fourgee: a pudingról leírt baromságokra pedig nem tudok mit mondani. Az angol pudding != puding, és a magyar helyesírás szabályai szerint az bizony "puding". Ettől még te írhatod puddingnak, csak akkor nem tartasz be egy MTA által definiált szabályt. Szerintem nem baj, írd úgy, ahogy neked jobban tetszik, de attól még a helyesírási szabályok adottak. Az angol puddingot meg nem lehet magyarra egy szóval lefordítani, mert túl sok mindent jelent. És a véres hurka helyett azt mondani, hogy sütemény - hát legalábbis érdekes ötlet. Bele kell törődnünk, hogy nincs minden angol szónak konkrét magyar megfelelője - vigasztalhat a tudat, hogy ez fordítva is igaz. :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.12. 04:04:13

Kravátli helyett javasolnám a nyaktekerészeti förmedvény kifejezést meggyökeresítendeni.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.12. 04:07:05

@TH: nem tartasz be egy MTA által definiált szabályt... :D

nézzünk egy másikat, amit én rendszeresen nem tartok be, mert hülyeség:

a jazz szót magyar helyesírással dzsessznek kéne írni az MTA szerint. aki ezt az írásmódot kitalálta, nem beszélt angolul, mert ott nem sz van a szó végén, hanem z. talán a franciából vettük át.

mindenesetre ez a szó önmagában is torzszülött, rémes leírni, másrészt ok nélkül más kiejtést kényszerít. a dzsezz szintén hülyén néz ki, úgyhogy leginkább jazznek szoktán írni, amit szerintem éppoly elfogadott lehetne, mint a file vagy a playstation.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.12. 04:07:49

@TH: nem tartasz be egy MTA által definiált szabályt... :D

nézzünk egy másikat, amit én rendszeresen nem tartok be, mert hülyeség:

a jazz szót magyar helyesírással dzsessznek kéne írni az MTA szerint. aki ezt az írásmódot kitalálta, nem beszélt angolul, mert ott nem sz van a szó végén, hanem z. talán a franciából vettük át.

mindenesetre ez a szó önmagában is torzszülött, rémes leírni, másrészt ok nélkül más kiejtést kényszerít. a dzsezz szintén hülyén néz ki, úgyhogy leginkább jazznek szoktán írni, amit szerintem éppoly elfogadott lehetne, mint a file vagy a playstation.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.12. 04:17:15

A kravátli tekintetében javasolnám a nyaktekerészeti förmedvény fölemlegetését megszaporítandani.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.12. 04:39:14

@TH: nem tartasz be egy MTA által definiált szabályt... :D

nézzünk egy másikat, amit én rendszeresen nem tartok be, mert hülyeség:

a jazz szót magyar helyesírással dzsessznek kéne írni az MTA szerint. aki ezt az írásmódot kitalálta, nem beszélt angolul, mert ott nem sz van a szó végén, hanem z. talán a franciából vettük át.

mindenesetre ez a szó önmagában is torzszülött, rémes leírni, másrészt ok nélkül más kiejtést kényszerít. a dzsezz szintén hülyén néz ki, úgyhogy leginkább jazznek szoktán írni, amit szerintem éppoly elfogadott lehetne, mint a file vagy a playstation.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.12. 05:24:08

@TH:
Meglehetősen furmányos esze járás, ámbátor gazdagon virít benne a ráció.

Úgyis mondhatnánk: eltalálódott a szegnek a kobakja.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.12. 05:27:21

@Parmezanidész:

Nem úgy a!

A dzsessz az a dzsesszika megkurtításából eredeztetendő.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.12. 05:41:36

Olyatán módon, hogy miután jól megkurtították Dzsesszikát dzsessz született belőle.

Noha az az eshetőség is megfontolandó, hogy a Dzsessz becézgető formája a Dzsesszi, kicsinyítőképzővel megtoldalékolva keletkezé a dzsesszika.

A hasonlatosság oly' mértéktelenül szemet kiverő, hogy burkusországbéli fondorlatosság gyanújának körülménye nem képezheti okhatósági vizsgálat tárgyát.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.12. 06:40:41

@gyvy:
Abda Abéce
Ádáz Vérengző, dühös
Adománylevél Donatio
Agfa Vén fa
Agtölgy lábánál Vén tölgyfa tövében
Ágyúgömb Ágyügolyobis
Ágyúpad Batteria
Akarmány Akarat
Akhácgyerekek Ifjú ákhácfácskák
Alagya Elegia
Alak Kép, forma
Alapítani Fundare, statuare
Alk Elementum (elem)
Alkalom Alku. Aptitudo. Occasio
Alkony Napnyugat. Az andalgó fantáziának elszenderedése.
Államány Conditio
Államlós Consistens (állékony, sűrű)
Álláspont Standpunkt
állatság Consistentia (állag)
Állítmány Assertio (kinyilvánítás, nyilatkozat)
Álomhüvelyezés Álomfestés, fillentés
Ánglolly Anglus
Angyalbőr Angelica. Terka papíros
Angyalné Foem. Gen. (szülőanya)
Anybeszélet Grammatica Hung. (magyar nyelvtan; anyanyelv)
Apród Tyro. Gyermek
Aprósdi Minuette
Arány Scopus (irány; cél)
Aranydad. Aranyhoz hasonló ércelegy
Aranyüstök Szőke haj
Armás Gens d' Armes (fegyveres; csendőr)
Árny Árnyék
Árnyéklani Árnyékozni
Asztalg Trapesium (bank)
Ásványesméretség Oryctologia histor (ásványtan)
Átlohadni Csendesen általmenni
Átkupidolni Megsebhetni, szerelembe ejteni
Átküzdeni Átalverekedni, hatolni
Atyfi Atyafi
Ázalogni Emanare, consequi (eredni; következtetni)
Aztat, Eztet, Aztotat Azt, Ezt, ld. hoc.
Ázur palota Kék ég
Ajánlaltlevél Ajánlólevél. Dedicatio
Avatlan Non adeptus. Unengeweih' t (beavatatlan)
Báj Reitz
Bajlélek Nyomorult teremtés
Bájné Holde Götting (szende Istennő)
Bajor Bavarus
Bajzó Bajthozó
Balhapohár Dormitorium. Schlaftunk (élomital)
Bámtest Gyönyörű testalkat
Bátorhogy Jóllehet
Bátorságosíítani Bátorságba helyeztetni
Beégetthím Encaustum (viaszfestés)
Befülezni Erővel behúzni
Begyeskedő Szerető. Sprőde
Behatás Penetrátió (behatolás)
Beképzéserő Einbildunggskraft (képzelőerő)
Belbecs Belső becs
Belje Belső része
Benyomat Impressio
Berzegenység Electrisatio
Beszádlani Száját bedugni. Obturare
Beszéleti Nemzetség Gennus Graamm. (beszédmód)
Beszélettudás Grammaticus
Betűirákság Ortographia
Betűtudákság Algebra
Bicegni Sétálgatni
Bírtigaz Jus. Jussa valakinek
Bizatlanság Bizodalmatlanság
Bizomány Auftrag (megbízás)
Bizváttság Securitas (biztonság)
Bogácsfő Bogácskoró, kórófej
Boltor Filegoria
Borága Szőlővessző
Borlelke Spiritus vini
Bökkenő Percellens, Momebtosum (meghökkentő)
Bölcselkedmény Philosophia
Bölcsesítő Oktató, bölcsé tevő
Bölcskő Lapis Phil. (bölcsek köve)
Böröndő Láda, Coffre
Bővítmény Bővítés
Bővőlmény Bővülés
Bővülés Tudákasszonyai éjjelez A boszorkányok járnak rajta
Búgond Baj, gond
Buliklani Búgni, turbékolni
Búszomor Bú, szomorúság
Bűnkemence Purgatorium
Büszménykedni Büszkélkedni, fényleni
Cékázni Széjjeljárni
Cikk Cikkely. Paragraphus
Cimboraság Kompania
Címeres levél Literae Armales
Cousiném Cousine, Fr szó. Amitia mea
Csecsecesmérettség. Zoologia hist. Mamm. (az emlő természetrajza)
Csín Csinosság, Cultura
Csókdosni Csókolgatni
Csókpengés Csókcuppanás
Csorogcsepp Accidentia, soresz (mellékjövedelem)
Cyane Búzavirág
Dárdafény Piskoltz, Antimonium, Spieszglanz (antimon)
Dédős Jóbapa. Atavus (ős)
Delinke Nimfa
Derék Nagy ember -- bölcs
Derünnye Hajnalcsillag
Diadal Diadalom
Dicstelen Igloriosum
Dicsvágy Dicséretre való vágyás
Díszlett Elsült. Successit (sikerült)
Dolgozáserszényke Strickbeutel (kötött erszény)
Dologiság Neutrum
Dögenyes Stilétes pálca
Dömöcki Veres tafota
Dörgő Jupiter
Duska Hospitii haustus (evés-ivás vendégségben)
Egekbeötlő Igen magas
Égértékség Uranologia Phil. (csillagászat)
Égész Asztronomus
Égrekelni Emelkedni
Égtartó Igen magas
Egyűgyű fogadás Votum Castitatis (szüzességi fogadalom)
Ék Ékesség
Ekédig Eddig
Eldőd Antecessor (előd)
Életfekvés Sors. Lage
Elférjesedni Férjhez menni
Elhullani Egy embernek hadban elesni
Elígértszó Ígéret, fogadás
Ellensúly Gegengewicht
Ellenték Tárgy. Gegenstand
Elmerajzolat Planum. Entwurf (tervrajz)
Elmészfutó Absurdum. Chimaericum
Előérzés Vorgefühl
Előeszközös Organicum
Előgondoskodás Providentia. Vorsorge
Előjegyzék Praenotatió
Előkép Vorbild
Előképzelő Subjectum
Előles Vorpost
Előoltalom Avantgárda
Előpillanat Mézes madzag. Az új házasok elsőbb édes órűi
Előrálló. Piquet (készőltségben levő őr)
Előszőnyeg Vorhang (függöny)
Előterjesztés (az) Tartományán Nem lehet leírni, vagy kibeszélni
Előtörés Iparkodás, igyekezet
Előtudás Vorwissen
Előzmény Tárgy. Objektum
Eltolni Elszakasztani, távol ejteni
Emberaty Isten
Embercse. Szegény, alávaló ember. Homuncio
Emlék Monumentum
Engedékeny Engedelmes, hajló
Engedmény Cessio
Ennenség Egoizmus
Enyhely Enyhülés helye. Asylum
Enyhéreg Plántából főzött spiritus
Érdempolc Honos (kitüntetés; tisztelet)
Érdemteli Érdemmel teljes. Csak olyan, mint panaszteli, hajfürteli sat
Erdi Fakéreg ránca. Fa ere
Erectetni Sancire, Civitate donare (megerősít; szentesít)
Eréntett Írt, említett, po. a fent említett esetben sat.
Éreztetni Folyvást érezni
Erkölcsértékség Philosophia Moralis (erkölcstan)
Erkölcseselni Moralisare
Erőösszesság Complexum virium
Erősség Erő, fontosság
Erőteljes Erővel teljes
Értekség Disquisitio. Commentatio (vizsgálat, tanulmányozás)
Érzedmény Aestetica
Érzelem Sensus. Gefühl
Érzény Animal
Esemény Történet. Causus
Esmérettség, Értettség, Tudats Existentium in mente Cognitorum, Intellectorum Scitorum; dis
Estasztal Vacsora. Nachtmahl
Eszmélet Gondolat, képzelet
Észok Principium
Év Időkor. Aevum. Esztendő
Evéskíváncs Appetitus (étvágy)
Évevittés Idősítés
Évkönyv Annales. Krónika
Évődés Belső fájdalom, törődés
Évszak Epocha. Időszak
Fagyapjú Pamut
Fajbeliközlés Nemű Tudósítás
Falka Számos po. esztendő
Fárad Fáradság
Fáradalom Fáradság
Faragmány Faragott kép
Fegyelem Fenyíték
Fehérszemélynédeszka Dambrett -- Ostábla
Fejezni Magyarázni, előadni
Feladni Capitulare
Felalkudni Candidare
Felbolydulni Felkelni, po. az ágyból
Felcsókolni Megcsókolni
Feledség Feledékenység. Vergessenheit
Felejtésbejutás Elfelejtés
Felépüléskönyv Erbauunsbuch
Felévétenni Megkedvelni, szeretni
Felfejtődzet Evolutio. Ausgang (kibontakozás)
Felidézni Életre hozni
Felkent Költő. Adeptus. Eingeweigen
Felmeredt Felfüggesztett, nyílt, felnéző
Félrecsapás Kitérés
Felriadt lélek Furdalódó, nyugtalan elme
Felszabadulni Drágára tenni
Felszék Hoffielle
Féltékeny Zelotypus. Eifersüchtig
Feltét Cél, szándék, feltétel
Felüleges. Felületes. Superficiarius
Felüllepni. Elborítani, önteni
Felülni Insurgere (fölkelni)
Fémkör Lámpás
Fenekleni Fundari
Fenéktétel. Principium. Grundsatz (alapelv)
Festéksék Ars Pictoria (festőművészet)
Festengetni Festegetni
Fickó Stutzer
Fixálni Megállapodni, állapítani
Foglács Syllaba (szótag)
Fojár Folyóvíz
Fojókány Fluidum (folyékony)
Folnagy Majoros, gazda
Foltatlan Korrekt
Folyadék Consectarium (következmény)
Folyam Folyóvíz
Fonákság Visszásság. -- A vart ruhának visszája
Fonyar Királyi pálca. Clenodium
Forda Tropus, Fig. Rhet. (szókép)
Forrat Forrás, Quelle
Fődggömbértékség Globologia (földtan)
Fődirákság Geographia (földrajz)
Földemi Patrióta. Földi. Landsmann
Főrangúhajó Liniensciff
Főtagrészek Hauptbestanteile (főalkatrészek; fő alkotórészek)
Főtanya Hauptquartier (főhadiszállás)
Fővalóló Summum Ens. (a legfőbb lény)
Főveg Süveg
Függelék Appendix
Fülmile Fülemiel
Fütyészni Kutatni, fürkészni
Füzet Csomó, darab
Gáncsfa Verhaue -- mikor az erdőt az ellenség előtt bevágják
Garad Lábos. Tiegel (tégely)
Gedélni Allicere (csábítani, édesgetni)
Gedemék Csillagzatok, Haedi
Gépelyezetű Organicum (szerves)
Gira Magyar szó, tesz Márcát (pénz)
Glüci Glycere
Gobócs Golyóbis
Gondnyom Gondviselés útja
Gondolmány Gondolat
Gondtőkelet Subjektum
Góthfal Gothusok épületeinek maradványi
Göcs Csomó, folytó, hurok
Gömble Sphoera, Égitest
Gömböly Sphaera
Görcsileg Görcstől bántva
Gulacs Puszta, kopár
Gúnynevezet. Csúfnév. Spitzname
Gunyor Gúnyolás
Gyarmat Szállítvány. Colonia
Gyászpad Shaffot
Gyenge Gyengeség
Gyéren Ritkán, néha
Gyermekeit elvesztette Gyermekei elhaltak
Gyilkolódni Általjárni, meghatni
Gyök Gyökér, Radix
Gyökérhiszem Primcipium (alapelv)
Gyöngyölni. Borítani, takargatni
Gyönyör Gyönyörűség. Gyönyörű
Gyúrni az Isteneknek zsámolyát Esedezni az Isteneknek
Gyüledelem Gyűlés, gyülekezet
Gyürömlés. Gyűrödés, hajlás
Háborkozás Háború, tartós had
Hacukás Kaputrokkos, foszlányos
Hadrász. Verbungos
Hadronc Rekruta
Hadseregrész Contingentia
Hadszakasz Feldzug
Hadszükségletész Municiós szekér
Hagyomány Legatum
Hajlag Clima, Éghajlat, Himmelstrick
Halálsújtás Halálos csapás
Hálás Háláadatos
Halkva Halkal
Hangbetűzet. Kotta. Die Noten
Hársallée Hársfák alatt való sétálóhely
Hason Hasonló, született olyan
Hátahupás Darabos, egyenetlen
Hazavetemedni. Hazakerülni
Háziságszerencse Familienglückligkeit (családi boldogság)
Hemzserde Légió
Henger Cylinder
Heverő Állóvíz. Stagnum
Héznák Fiastyúk, Hyades
Hibabak Fehler (bűnbakk; vétkes)
Hibázni Híjával lenni
Hídfej Brückekopf
Hímiség Masculinum (férfi mivolt)
Hírdész Pap
Híresztelni Hirdetni, tudósítani
Hiszelékeny Könnyen hívő. Credulus
Hivatalbelihulladék Accidentia
Hivzomos Huzamos, tartós
Hóhumorodott Fehér homályú
Honn, Honni Haza, hazai
Horpasz Oldal, szárny
Hosszalom Weitlaufigkeit (terjengősség)
Hosszáta Linea (vonal)
Hozzáfogástalanul Unberührt (érintetlenül)
Hozzálmány Accidens (melléklet)
Hölgy Kellemetes fehérszemély
Hölyköltetni Rukkoltatni
Höngörcs roll Schneckedl (csigatészta)
Hős Vitéz, bajnok
Hősek magva Vitéz magyarfaj
Hullani Kerülni -- menni
Humorodott Homályos, komor
Humorvány Setétség, homály
Hunyor Tréfa, jókedv
Hunyorgatni Mosolyogni, kacsingatni
Huppáltatni Hintázni
Huzalkodni Húzodni, vonulni
Hüllőesmérettség Amphibiologia hist. (a hülökkel foglalkozó tudomány)

Idom Proportio
Idv Idvesség
Igazgatomány Regentia (közigazgatás)
Igenezni Bizonyítani
Igézet Bezauberung
Iggal. Méltán, méltó jussal
Ihlemény Ihletés, spiritus
Iker. Ikrek Majores
Iktatás Statutio, v. gr. in bonis Donat
Ingermény Reiz (báj)
Ingyenvételű Franco po. Levél (bérmentesített)
Intézet Testamentom (rendelkezés; végrendelet)
Ionkoszorú Tavaszi mezeiviola koszorú
Ipalni Eltitkolni, tagadni, kérdésbe vonni
Iramat Scriptura, Opus (írásmű)
Íráshártya Papiros
Iratos Sévolyos, sujtásos
Irgalmatosság Irgalmasság
Irigyvetekedőné Nebenbuhlerin (vetélytársnő)
Irrtár Archivum
Istenfi Héros
Ítékes Kritikus
Ítékség Kritika
Ív Árkus po. Papiros. Bogen
Íz Gustus
Ízlelőtudomány Aestetica, Scientia Gustus
Ízlet Gustus
Jámborsat Virtus (erény)
Járdalni Járkálni, szállongani
Járomfa Iga. Joch
Játtábor Lager
Jegyzék Jegyzés -- és jó szó is, mert csak olyan, mint fazék, főzelé
Jelenlet Phaenamenon (jelenség)
Jelségesen Specifice (sajátosan)
Jól állani együtt Gut stehen mit einander
Jótett Virtus -- mely jobb a rénynél s jámboratnál

Kajánhad Irigy nép
Kamat Interes, haszon
Karám Kalyiba, gunyhó
Kardöccse Bognét (szurony)
Karmantyú Karkesztyű
Karöltve Karonfogva
Kavics Homok, kövecses agyag
Kecs Reiz. Vermustas. Lepor. Elegantia. Deliciae. Anmuth
Kedvenc Kedvelt. Liebling
Kedvszesszenés Kedvkerekedés
Kegy Kegyelem. Gnade. Kegyesség. Pietas
Kegyelet Szivárvány. Arc-en-ciel
Kegyelni Kedvelni
Kegyesz Kegyes ész
Kegyetlenül szép Igen szép
Kéj Szabad akarat, jókedv valamihez. Jószánta valakinek
Kellem Kellemetesség
Kellőközép Centrum
Képmutató Képviselő
Képzelmény Poéta, költő
Képzemény Képzelet
Kerengő útmutatás Circularis Instructio (körlevél)
Kéret Actio jurid. (peres eljűrűs: jogi kereset)
Kertilakó Kerti lakás
Két Kétség
Kéteskedni Kételkedni
Kétkedés Kételkedés
Kétlakú Úszómászó. Amphibium
Kétleni Kétségbe hozni
Kezeskönyv Assecurantz-Buch
Kézkönyv Liber Manualis (kézikönyv)
Kicsordultig Plenarie, abundanter
Kifeszűlt Eröltettett. Kiderült
Kigyüremlett Feloldani, bomlani
Kihozatal Eductum
Kihuzat Extractum (kivonat)
Kikészítés Ausstaffierung (kelengyével való ellátás)
Kilátás Aussicht
Kimívelés Kipallérozás
Kimozogni Kimenni, kifordulni
Kinézet Aussicht
Kinézni Látszani, Aussehen
Kipípesíteni Felékesíteni
Kipuhatolni Kitapogatni, nyomozni
Kirie Zsinat, lárma
Kiváltság Privilegium
Kivégezni Meghatározni, definire
Koboz Lant. ismét: Toll, munka
Kóckalap Quarrée
Kókadni Lankadni, hervadni
Kolo' sma Ing
Komám uram Jupiter
Kommogó Nachzügler, aki a vert tábor után hullároz
Komorna Kam merjungerfer
Kompona Font, mérőserpenyő
Kopácslék po. a dió héja
Kora Idejekorán való
Korház Ispotály
Korszavat Előkötény
Kő. Kincs Pretiosa
Köb Cubus
Kög Cirkalom
Kőmeccégség Lithotomia (kővéset:; kőbe metszett szöveg, kép)
Kömlőd Kémlőhely. Vorpost
Könnycseppek egynéhányai Néhány könnycseppek
Könnyelműség Leichtsinnigkeit
Könnyüröm Keserű könny
Könyvecs könyvecske
Könyvmunka Könyv
Könyvtár Bibliotheca
Kör Circulus
Körhatár Horizont
Körny Periphaeria. Környék
Környülmény Cirkumstantia (körülmény)
Körönce Currens (körözőlevél)
Körtér Circus
Körülnyesett esméret. Cognitio praecisa (pontos tudás)
Köszöntő Adresse
Kötelék Egybekötés. Nexus
Kötlevél. Obligatio
Kövértelen Sovány
Közbeesni Közbeszólalni
Közönölni Időről időre közölni
Közönyújság Közönséges újság
Közvimálly Közvilágosság, napfény. Publicum
Kuntargonca Ursa minor (Kis Göncölszekér)
Külbirtok Colonia
Külcím Külső név, titulus
Külketudákság Calculus differentialis (diferentiálszámítás)
Külmiképség Külső forma
Különölni Distingvere (különbözni)
Külszín Külső szín
Küprisz. Cypris (ciprus)
Lábadázok Portyázók. Sreifende Parteien
Lábtyű Harisnya, Strümpfe
Lak Lakhely
Lakálodalom Status. Staat (állam)
Lakmározni Vendégeskedni, tobzódni
Lam Harmat
Lantolag Óda
Latán Deák (latin)
Láthatlan Láthatatlan
Látodalom Theatrum (színház)
Latorkert Árok, sánc
Láttérség Horizont
Leagyolni Leverni, vágni
Lebleértékség Aerologia Phil. ( a légkörrel foglalkozó tudomány)
Leendhető Lehető
Legázolni Levetni
Legsül Praecipue (kiváltképp)
Lehette Lehetséges. Possibilitas
Lépcselni Lépegetni
Lepkekatona Voltigeurs (könnyű fegyverzetű gyalogos)
Lepleg Velum (lepel)
Leplezet Takaró, öltözet
Leplezni Takarni, fedni
Letarolni az ágyút Die Stücke Demontieren (szétszerelni az ágyút)
Lételező Levő
Letenni Nyomtatásban kiadni
Létetvény Effectum (eredmény; hatás)
Levélkövetés Repetitio Literarum (a levelek egymásutánja)
Lidérc Gyújtó rakéta
Lipce Leipzig
Locs Víz
Locsmoj Folyamat, patak
Locsogáskürt Szószátyár nyelv
Lódarabok Darab lovak
Lohadni Izzani, langolni
Lombosbérc Zöld ágas tető
Lovanc Huszár
Löllyedék Sebesen rohanó víz
Lőny Ens (lény)
Lőnyödmény Ontológia (lételmélet)
Lükkögés Ingadozás, tétovázás
Magakinyilatkoztatás Patens. Erklarung
Magánországlomány Monarchia
Magong Szóló tánc
Majc Drága kantárszár
Mammolni Lassú mozgással dolgozni
Mamsell la Regle Fr. szó Domina regula (aranyszabály)
Marcongótűz Kártács
Másánt Másképp, máskülönben
Másodrangúhajó Fregatt
Másvallásbeli Protestáns
Másvétel Transsumtum (átvétel)
Maszk Maskara, álorca
Megfutam Futásnak ered
Megkarolás Megölelés
Megkérődni Megkérettetni
Megszivlelni Megszánni, megkönyörülni
Megtisztálás Rectificatio (javítás, helyesbítés)
Megy Megye, helység
Méhe, méhecs Méh, méhecske
Mennydurrogtató Jupiter
Mennytár Plat-fond (mennyezet)
Meredt fül Figyelmetes fül
Méregjáték. Emésztődés. Furor
Merengni. Süllyedezni-fellengezni
Merészlet Courage (bátorság)
Messzíró Telegraphus
Mesteri Meisterhaft
Mestermív Meiterstück. Remek. Paradigma
Mesterszó Terminus technicus (szakszó)
Mezengy Idyllion (idill)
Miatt Ért. Pro
Mindenes Közönséges
Mindenki Ki-ki
Mindenményedelem. Universitas (egyetemesség)
Miséglő ok Causa materialis (anyagi ok)
Mitra Süveg
Mív Munka. Könyv
Mívelésbe vinni. Tartani, tenni
Míveletes Practicum (gyakorlati)
Moccatlan Mozdulhatatlan
Módivagyonság. Existentia modalis (divatozás)
Mogorva Komor, ráncos
Molette Moly-ette
Mondákság Rhetorica. Ars Oratoria (szónoki tudomány)
Mondolat Oratio (beszéd)
Morotvány Tócsa, halastó
Mosoly Mosolygó
Mozgásejtés. Gesticulatio
Moztony Motívum (indítóok)
Moztonytudákság Mechanica
Mozvány Machina (gép)
Múlékony Mulandó
Muzsiköszönösdi Koncert
Műszó Terminus technicus (szakszó)
Művemény Machina (gép)
Művödelem Fábrika (gyár)
Nagybíró Isten
Nagyobbrakás Többen. A világ
Nagyok Lordok -- az anglusoknál
Nagysád Nagyságod
Nagysok Sok szenvedés, nyomorúság
Napiparancsolat Parola
Napirmány Journal (napilap; folyóirat)
Naprám Kalendárium
Napzat Naap, dies
Násfa Fazávár
Naszád Folyó, könnyű
Négyeglet Quadarangulum (négyszögű)
Néha Néhai po. Néhai szegény Benitzky Uram
Nehézmérce Barometrum
Nem Nemzet. Natio
Néma Pénztartó hely. Cassa
Nemestelek Curia nobilitaris
Nemesülés Sessio nobilit (nemesi gyűlés)
Némség Genus logicorum (a logika természete)
Nemzetsor Genealogia. Stammbuch. Ahnen
Néprohanás Landsturm
Népségedelem Populatio. Bevolkerung (lakosság)
Névtestvér Drusza
Nézet Nézés, pillantás
Nézlelni Intueri. Anschauen
Néztárgy Shauspiel (színmű)
Nimlány. Nimfa
Nő Feleség, menyecske
Nőszék meg véle Legyen vele szerencsétlen
Nőtövény Palánta
Nüansza Fr. szó Nuance
Nyelvémes Grammaticus
Nyelvémség Grammatica
Nyelvmíves Grammaticus
Nyilatkozat Patens
Nyillám Ligetes hely. Nyilás
Nyilvánítani Manifestare, illustrare
Nyirettyű Hegedűvonó
Nyom Impressió. Spur
Nyomorú Nyomorúság
Nyőstényítés Gen. Foemin. (női természet)
Nyőstényke Feleség
Nyughely Nyugvóhely
Nyugni Nyugodni
Nyugodalombizgató Aufwiegler (lázító)
Nyugtalanság Nyughatatlanság
Nyutszamság Prosodia (versmérték)
Odakövesedve Mozdulhatatlan
Odasürgetni Kénserítve menni
Og A magyaroknak legelső atyja
Okalap Causa fundamentalis (alapok)
Okértékség Philosophia
Okforrás Principium
Oklótehetség Ratio (értelem)
Oldalzat Oldal, lap
Olvasottság lajtorjája Gradus eruditionis (műveltségi fok)
Onkel Fr.szó Oncle. Patruus (nagybácsi)
Orázat Stunde (óra)
Orgonajártó Orgonacsináló
Orom Tető. Vertex
Orotvány Irtás
Orrkendő Zsebkendő
Országlomány Regierung (kormányzás)
Országoltalom Insurrectio. Landwehr
Oskolai rókálkodás Shulfuchserei (elsőévesség egyetemen)
Osztrák, Osztyák Austriacus
Otthonló Házi, odahaza lévő
Ődönglő Ődölgő, koválygó
Öklelő Hajdú Szegény Buffon s Blumenbach! ti még ezt a szarvasmarhák közü
Ömledezés Elragadtatott képzelet
Ömölcs Szagosvíztartó edény
Öné Sie
Önnöngős Vocalis (magánhangzó)
Önnöntudvalevőség Selbstbewustsein (öntudat)
Önnözet Individuum (egyén)
Önnözeti természet. Natura individualis
Őreb Wachthund
Őrjöngeni Elragadtatni, magánkívül lenni
Őrlélek Genius
Őrmester Strázsa. Kapus. Vártás
Örömteli Örvendetes
Öszinte Simplex, Candidus (egyszerű, ártatlan)
Öszvebontani Öszvezavarni
Öszvekezelve Karonfogva
Öszvezagyválni Öszveelegyíteni, illetni
Ötlet Objektum
Pajdák Pleiades (Fiastyúk)
Pakilincs Büdösféreg
Pállyság Érdemborostyán
Pamlag Kanapé, szófa, gyepágy
Parancsolólag Praeceptorie
Parancsszó Commando-Wort
Párhuzamosan Parallele
Passio Deák szó, Indulatosság. Leidenschaft
Pattantyú Ágyú
Pazarfény Pompázás
Példamány Nyomtatvány. Abdruck
Példány Exemplár. Mustra
Penderedni Támadni, készülni
Pénzkupec Banquer
Pessedezni Romlani, veszni
Pete Tojás. Ovum
Pijhe Pehely
Pillangó Tündöklő, fénylő
Pincekirályné Örömleány. Lustdirne
Piom Függősinor. Senkbleit
Pislongatni Tekinteni, pillantani
Piszkáncsi Grübler (tépelődő)
Plám Plánum (terv)
Polgáríttás Civilisatio
Pompaműhely Öltözőasztal. Toilette
Ponk Tető
Porong Homoktorlás, zátony
Porongyó Jóízű
Porontó Pattantyús
Porosz Burkus. Prussus
Pót Additamentum
Potyolni Zúzni, verni
Pullyácska Niedertrachtig (alávaló)
Püspökségedelem Bisthum
Rajlódás Fanatismus, Schwarmerei
Rajz Planum. Rajzolat. Kép
Rakonca Törvény
Ránézveség Hinsicht (szempont)
Rangdíj Taxa
Rásza Káposztapalánta
Ravatal Rothadás, enyészés
Redő Titok. Falten
Régesztendős Veteranus -- a katonáknál
Reggelente Morgendammerung
Rekence Classis (osztály; szakasz)
Remeklő Experimentale
Rence Registrum, lajstrom
Rendkívüles Extraordinarium
Rendszer Systema
Rény Virtus. Tugend (erény)
Renyheség Restség, lustaság
Repkény Hedera. Epheu
Repülőírás Brochure (röpirat)
Részelkedés Részrehajlás. Insteressantio
Részlet Partitio
Résztelenség Gleichgültigkeit (közöny)
Részvét Interesse. Theilname
Révszer Hajó
Rivvancs Jégeső
Roll Személy, képviselő. Rolle
Rom Omladék, düledék. Ruine
Roncsárd Artilleria (tüzérség)
Rökönyödés Hallgató idő -- éjjeli csendesség
Rövid Rövidség
Rövidebbet vonni Den kürzern ziehen
Röviden jönni Zu kurz kommen
Rugástoll Triebfeder (rugó)
Ruhaszekrény Klaiderschranke
Saja Finom, derék
Sajátkeresés Eigennutz (haszonlesés)
Sajátság Fejesség. Eigensinn
Salápolni Örvendeni, tapsolni
Sanyar Sanyarú, érzéketlen
Sápulni Sápadni, hervadni
Sarkban követni Nyomban követni
Sarompó Oszlop. Monumentum
Scarapna Skorpió
Segéd Segítőeszköz
Selypítő A nyelv durvább hangjait lágyítani igyekező
Semezsemmás Indifferens. Gleichgültig (közömbös)
Serkenet Oriens (kelet)
Sérült Sértett, bús
Setét Setétség
Sikátor Szűk utsza
Siker Gluten. Sshleim
Sinkedni Sínlődni
Sokhihetőssel Hihetőleg
Soktőzessel Hevesen, forrón
Sopár Sovány, szegény
Sorrend Sor vagy rend
Stanca Stanze
Suhadar Sudár, magas
Sü vagy Süv Férj vagy feleség bátyja
Sürgetésbéli Sürgetős
Sürgetni Kénszeríteni, erőltetni
Szabadna Szabad volna
Szabda Regula, törvény
Szaguldólni Recognosciren (kipuhatolni)
Szájalás Perorátio
Szájkabíbor Piros szócska
Szájmód Dialectus (tájszólás)
Szak Szakasz
Szakmány Rolle (szerep)
Számszer Registrum (jegyzék)
Számtalan Legio
Számtudákság Arithmetica (számtan)
Szárazbélyeg Stemple (bélyegző)
Szárma Töltött káposzta
Szarvas Angyal Sátán, Diable
Százszaka Század, Jahrhundert
Szegűlt Emelt, készített
Szellőcse Szellőcske
Szelni Szabni, alkalmaztatni
Szélvíz Szélvész
Szembeesőleg Szembetűnőképpen
Személycím Személyes érdem
Személykép Rolle (szerep)
Szemintet Kacsintás
Szemöld Szemöldök
Szempont Tekintet
Szemtűnő Szembetűnőképpen
Szemügyelni Nézni, vizsgálni
Szender Esthajnalcsillag
Szenvedelmes Passionatus. Leidenschaftlich
Szepelkedni Iparkodni, szándékozni
Szépirákság Calligraphia (szépírás)
Széplődni Glanzen (ragyogni)
Szépné Die Schöne (szép nő)
Szépnéség Szép név
Szer Sor, mód
Szerács Apothecarius -- és jó szó is: mert csak olyan mint: kalács,
Szered Apotheca -- és jó szó is: mert csak olyan mint: ezered, mere
Szerelemgyermek Zabgyerek
Szerencséltetni Szerencsésnek lenni
Szerencsézni Kockáztatni
Szertetem Organum (szerv)
Szesz Geitst. Spiritus
Színetlen szerénység Valóságos iparkodás
Színmártákság Ars tinctoria (festőművészet)
Szinténség Analogia (hasonlóság)
Szipoly Moly
Szívecsem Szívecském
Szívképző Szívformáló, jobbító
Szobászné Stubenmadchen (szobalány)
Szobor Statua
Szófektetés Syntaxis (mondattan)
Szójárat Provincializmus (tájszólás)
Szók többsége Pluralitas votorum (szavazati többség)
Szomorjáték Tragoedia
Szomoróza Mesto a muzsikában (méltóságosan; komolyan)
Szonkolyodni Szomorkodni
Szoregység Szoros egység
Szorg Diligentia (szorgalom)
Szorgszerény Szorgalmatos iparkodás
Szováta Szövőszék
Szökni Menni, sietni
Szörnemény Ungeheuren (szörnyeteg)
Szörny Monstrum
Szörnyekölője Apolló
Szörnyeteg Monstrum
Szulákos Tövises, szúrós
Szunád Sriba, Cancellista (írnok)
Szuradék Punctum (pont)
Szurdancs Spádé (tőr)
Szü Testvérek felesége
Szülődni Születni
Szürke ló szügyében Ló Vendégfogadóban
Szüzecsné Szüzecske, a Foem
Szűzné Szűz, a Foem
Taanakmányos Theoreticum (elméleti)
Tábirász Notarius (jegyző)
Táborkozás Hosszas táborban léte
Tábornok Generalis
Talabor Terebélyes, árnyékos
Talaris Hosszú ruha
Talp Basis. Fundamentum (alap)
Talpszer Materia (anyag)
Tanácsvégzés Senatus Consultum
Táncadalom Bál
Tanímány Documentum
Tanitírás Documentum
Tanóda Oskola
Tanodalom Gymnásium
Tanúírás Documentum
Tanulmány Scientia (tudomány)
Tanyarév Portus (kikötő)
Tapodány Ami tapodtatik
Tapzs Taps
Táran Tárva, nyitva
Tárgyalog Objective
Tárgyazni Illetni. Betreffen
Társadalom Collegium
Tartalom Inhalt
Távollévőségben Távol
Téhely Borotvatok
Téhelyezetlen Színlés, simítás nélkül
Tehertelen Könnyű
Tejvaj Butyrum
Teknő Paizs
Televény Congestrum -- és jó szó is, mert csak olyan, mint kelevény,
Tellemtudákság Calculatus integralis (integrálszámítás)
Tellyedelem Plenipotentia. Vollmacht (tejhatalom)
Tempe vidámjai Tempe kies vidékei
Templombilincs Házassági esküvés
Tengerügytanács Administratio marina
Teréj Planities, spatium (sík terület; tér)
Teréjtudákság Geometria
Teremlettárház Naturalien-Kabinet (terményraktár)
Természetedmény Physica
Természetvilágértékség Philosophia natur (természetfilozófia)
Területes terhes lövés A hajó egyik oldalán lévő minden ágyóknak egyszerre való kil
Testmagértékség Stoeshiologia s. Chemia (vegytan)
Tétlen Unthatig
Tetszice Aesthesis (esztétika)
Tettemény Tatt (tett)
Thyrsus Szőlővessző
Tiporvány Ami tipratik
Tiszteség dandárja Ordo Civilis
Titkács Chemicus
Titokirász Secretarius (titkár)
Toborzón Szökdécselve, ugrándozva
Tollkés Federmesser
Tőkeleg Subjektive
Tölgykirályné Akhácfa
Tömedékes Intensivum (nagyon erős)
Tömény Az ércek kristallizációja. Gruppe
Tömkeleg Labyrinthus
Tömör Ezered. Regimen
Tömpeglet Obtusangulum (tompaszög)
Töpni Töppedni, aszni
Törekedmény Expeditio
Töröngyölni Öszvegyűrni
Történtség Zufall (véletlenség)
Töves Nyomós. Gründlich
Tőzsérkedni Kalmárkodni, nyerekedni
Tsapat Batallion
Tsapongani Habozni, kételkedni
Tsárnok Tornác, folyosó
Tsend Csendesség
Tsermely Patak
Tsertse Fülönfüggő
Tséts Variolae (himlő)
Tsikándlágyság Itt per allegorium: parton termő gyenge füvet tesz
Tsinálmány Productum
Tsiszolni Poliren
Tsontfejudva Koponya ürege
Tsoporda Brigada
Tsorgalag Csepegőkő
Tsőlgyilk Bagnét (szurony)
Tsupatudákság Mathesis pura (tiszta matematika)
Tuba Kürt, trombita
Tudaklani Tudakozni
Tudákos Mathematicus
Tudákosság Mathesis pura (tiszta matematika)
Tudalom Tudat, tudás
Tulajdonolni Tulajdonítani, ajánlani
Tulajdonságosítani Qualificare (minősíteni)
Túlmulni Feljülhaladni
Túlvilági Orientale. Antipodes
Tündérítés Abstraktio
Tündérke Nympha
Tündérvilág Mundus Methaphys
Tündérvilágértékség Philosophia Transcend.
Tünet Váltó. Schein
Tünkép Idea
Tünlet Apparitio (jelenség)
Tünöngye Musa
Tüntető Mutatótábla. Verzeichnis
Türmész Mártyr
Tzekle Kelepce, tőr
Tzobók Tyúk- v. lúdcomb
Tzombolni Törekedve menni
Tzövek Phyramis
Udvarlás Audientia (kihallgatás)
Unadék Unalom, unatkozás
Uralkodalom Imperium (uralom)
Urka Uracska, Mazúr
Utálság Utálatosság
Utóink Posteri (utódaink)
Üdvös Idvesség. Salus
Ügyelet Institutum (intézet)
Ügyes Alkalmatos. Geshickt
Ügyész Advocatus. Procurator
Ük Majores
Ültetmény Plánta, vetemény
Űr Üreg. Hőhle
Ürögforogni Manövrirozni
Üszk Fáklya, villám
Vadonc Természetes, eredeti, mesterség által nem véltoztatott
Vágcsó Comma (vessző)
Vágy Vágyás
Vaklani Vakoskodni
Valaholottállás Ubicatio (mindenőtt levés)
Vallásmotozás Inquisitio
Való Serius, severus (szigorú)
Valólat Ens. (valóságos lény)
Vándorlott Jártas-költes
Várda Hadisereg, tábor
Vároltalom Besatzung
Vártvagyon Activa -- sensu politico (követelés)
Véd Védelmező, mentő
Védte Mentsége valakinek
Véghetlen Véghetetlen
Véglakás Temető, sír
Véglettudákság Analysis finitorum
Végszak Vég-szakasz. Utója valaminek
Végtalanlett Immensum (végtelen tér)
Végtelenlettudákság Analysis infinitorum
Véjtfülű Purgatat auris
Vélemény Opinio
Vendégajakú Idegen nyelvű, nyelvhez nem értő -- Nyelvrontó
Vénhült Elvénhedett, vénült
Vérér Véna
Verőce Kis kapu, korlát
Vértanú Mártyr
Vértestné Consagvinea. Testvér, a Foem. (lánytestvér)
Veteményedelem Seminarium (veteményeskert)
Vétket csinálni valamiből Vétkül tulajdonítani
Vétlen Ártatlan, bűntelen
Vezedezés Kommandirozás (irányítás)
Vezérszó Előljáróbeszéd, Einleitung (előszó)
Vid Vidám, derűlt
Vidorcsta Lebhaftes Gefecht (heves ütközet)
Vigadalom Vígság, mulatság
Vigallica Ugrós tánc. Allegro
Vigasz Vigasztalás. Trost
Vigságkörke Víg társaság
Villo Aether (légkör; éter)
Villóértékség Aetherologia Phil.
Vimály Világosság
Vinnye Műhely, kovácsműhely
Virágég Ifjúi kor
Virály Zöldelő kies tájék
Vislatás Keresés, nyomozás
Viszfigyelés Reflexio, sensu Phil
Viszhang Echo
Viszjutalom Recompense
Viszonlani Reciprocare (viszonozni)
Viszontgyónás Kölcsönös vallástétel
Viszontság Viszontagság
Viszontvizit Kölcsönös látogatás
Vízépítés Hydraulica
Vonat Linea (vonal)

lobellone 2010.12.12. 07:13:54

Köszönjük szépen!

'bankúr' és 'pénzcsűrnök' rulez:-))

szobatars 2010.12.12. 07:31:44

@Akitlosz: arról, hogy link,már hallottál, s most nem a 30 évvel ezelőtti értelmére gondolok.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.12.12. 08:10:14

A felvilágosodás és a humanizmus két szörnyszülött idea. Ezek nevében követték el a legborzalmasabb emberiség és szellemiség ellenes bűntetteket az utóbbi 300 évben
a francia forradalom mészárszékétől kezdve napjainkig.
Az általános szellemi sötétségről jobb nem is beszélni.
A bunkót és a prolit jogokkal felruházni szintén rendkívül bölcs dolog volt.

Sausage 2010.12.12. 08:18:25

A bacon-szalonna pároshoz már csak a pink-rózsaszín körüli kavarás tud fárasztóbb lenni. Természetesen mi ott is sikeresen belemagyaráztunk valami új jelentéstartalmat, így néhány tr3ndy sztájliszt;) és plázacica szerint a rózsaszín az nem pink, de nem ám.

qwertzu 2010.12.12. 09:03:16

Komolyan nem értem, hogy mi bajuk egyeseknek a bacon szalonnával. Igen eredetileg angolban a bacon az összes szalonnát jelenti, magyarban viszont csak azt a speciális húsos fajtát amit általában vékonyra szeletelve fogyasztanak.

Majd ha az MTA elérkezettnek látja az idő, hivatalossá teszi a békön szalonna elnevezést, és hozzá fogunk szokni, csak idő kérdése. Odaáll a kolozsvári szalonna és a csécsi szalonna mögé a sorba.

@Parmezanidész: A 'file' legalább 10 éve egyáltalán nem elfogadott. Szakkönyvekben jó ideje csak a fájl található, diplomamunkában a tanár visszadobja, hogy javítsd ki, magyar nyelvű dokumentációban nem használják.

Anti Anyag (törölt) 2010.12.12. 09:46:40

A bacon és a chili meghonosodása épp a magyar nyelv rugalmasságát és fejlődésképességét jelenti, bár a bacon-ra van már szavunk, az angolszalonna, bakonyi szalonna. Egyetlen magyar sem nevezi a más típusú szalonnát bacon-nak, legfeljebb a sznobok, mert ekkor nem hogy információs többletet adna, hanem éppen kevesebb infót.

A chilipaprika magyarban nem paprika-paprikát jelent, hanem konkrétan a chili fajú paprikát, ami nálunk csak az utóbbi években terjedt el és nálunk, ahol a paprika a legfontosabb konyhai alapanyag nagyon is fontos az elkülönítése, ez a szóösszetétel egyébként arról is tájékoztat, hogy ez egy paprikafajta. Nem mindenki tudja, hogy ez egy paprikafaj, a nyelvújítás egyszerűen megoldotta: csilipaprika, így egyértelmű.

A kritizálók épp e poszt példáján is elgondolkodhatnának azon, hogy egy szó, szóösszetétel általában akkor épül be a nyelvünkbe, ha az valamiféle információs többletet ad, vagy rövidsége miatt praktikusabb.

Lucius Flavius Arrianus 2010.12.12. 10:00:31

@Akitlosz:
az nyaktekerészeti mellfekvenc :-)

@Blassius:
a felvilágosodást a háromszáz évvel korábbi humanizmussal keverni műhiba.

Amúgy a gyú- előtagunk - szaknyelvben - megmaradt, lásd gyúszeg, gyutacs.

OZ a Kételkedő 2010.12.12. 10:39:10

Ha már szóismétlés, mit szólunk a La Manche csatornához?

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.12. 10:49:07

Az orrfúvászati négyzetrongyot se hagyjuk ki!:)
Szerintem a chili és a bacon(békön) jelzőként jelenik meg a szókapcsolatokban. A szalonna vonatkozásában például valami olyasmit jelent rövidítve, hogy egyedi pácolású, csatornán túlról származó szalonnafajta!:)
Vagy a CD lemez kifejezés is specifikálja a lemez igen széleskörű jelentéstartalmát!:)
Tulajdonképpen a fogalmakat magyarázzák a laikusabb polgártársak számára.

OZ a Kételkedő 2010.12.12. 10:52:40

Füstpöfögészeti tovalöködönc

r16udsz 2010.12.12. 11:03:52

"Ahogy ott nyüszkölénk a küs szekerek közt, hát csak hezzánk jő egy katonaforma gyerek, oztán integet egy veres zászlóval, s aszongya:
- Sirüjjenek el ahajt kijetek balkézre, met esment jő egy villanyos kocsi, s elüti.
- Hát e' villanyos? - kérdém - s akkor veszem észre, mijen fenye kocsik járnak itt. Hallgassák meg, se mozdona nincs, se lovak nem viszik, hanem menyen. Ojanformák, mind a vonat kucsik, de küssebbek, oztán sárgák. Elől a zablakba egy katona vagyon, s ott, ahogy csudálkozik, egy vaskarót bizget a kezivel, esment furt veri a csengettyüt. A zutaján es vagyon egy aktona, zacskó vagyon a zódalán s pappirost csibbed, mind a harukáj madar a vásárba'. Belől padokon emberek s asszonok ülnek s küs gyermekek; oztán elig indul meg, má' áll es, leginkább penyét szökdös, mind egy kókis.
- Csudálatos dógok vannak itt - mondám Kárujnak.
- Könyi ezeknek - felelém - pénzek vagyon elég, dógok nincs, hát ahajt kucsikáznak, s töri őköt a nyavaja másrészt.
Akkor veszem eszre, hogy a veressapkás, amejik pakkunkkal elsirült vót, ott van mellettünk.
- Hol a pakk? - kapám mejbe.
- Itt van! - felelé, s ugy rezgett, mind őszön a falevél.
- Kericcs egy kucsit! - parancsolám.
Erre elsirült, s mig a kucsival visszajött, ott csudálkozánk.
Oztán veték egy koronát neki, s Kárujjal felülénk a kucsiba, s mondám a kucsisnak, vigyen valami jó herré. No, bevág erre a lovak közi, s kezdénk menni, de úgy, hogy a szememvilága elveszett. Bé egy uccán, esment másba, elől-hától villanyos kucsik, zotomilok, mü keresztül rétok, mind a zördögök. Csak bőgött a kucsis, s mentünk.
- E má' teszi! - döfém meg Kárujt.
- Tenni teszi! - felelé - csak bé ne borújjunk, met e' má' méges igen van.
- Ne féjj attól - biztatám, de nem es borúlánk fel- A kucsi fara csak szökdösött eccer-máccor a köveken, amik eppeg most valának felszedve, de baj nem vót. Eccerre egy nagy ház elejibe érénk s megállánk, oztán aszongya a kucsis, itt vónánk a vendéglőbe. Arra má' futtak es egy seregen, s szedték a pakkjainkot lefelé, oztán, hogy adék a kucsisnak három koronát, ahajt mü es indulánk béfelé.
- Ájjon sza meg, uram - mondá a kucsis, s a pénzt a zorrom elejibe dugá.
- Mija'? - kérdém.
- E' keves - felelé.
- Keves a zapád szentye - mondám - 'sze' ezétt 'honn két nap kaszálnak.
- Kaszálnak a fenét - boszonta a kucsis - de itt még másképpen vagyon.
- Má' akárhogy vagyon - fojtatám - többet nem kapsz.
- A' nem úgy van, uram - kijabálá - met a gépezet es mást mútat.
- Mijen gépezet? - kérdé Káruj.
- Az, amejuk a kucsin van.
Evel a kucsihoz vitt, s ott egy óraformát mútata.
- E' hat korona 40 fillért állapit meg - mondá.
- Az akarmennyit állapit mg, a' nem számitt - felelém - met az es csal, s én többet a zistennek se fizetek.
- De fizet oztán! - szökdöse a kucsis.
- Fizet a zapád - mondám, s úgy megkanyarintám jobbkézt, hogy elig állapodott meg a kucsi fenekin, s evel mü bélibbenénk a vendéglőbe.
- Ezt jól megadá - döfe meg Káruj a kapu alatt.
- Legalább megtanólta, hogy többet a székejmagyarral ne komédiájzon - felelém.
Ennekutána bémenénk egy szép herré, oztán a pakkunkat keztük rakosgatni ide s tova."
Lajibá - Küsdeg Nyüszkölések

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.12. 11:08:53

@r16udsz: Hú, sokat forgattad a székely szótárat?:)

görbén felfele néző 2010.12.12. 15:51:03

@Blassius: Meglehetősen sajátságos észjárás az összes addígi (rablás, rabszolgaság, uralkodás, vallások stb.) nevében elkövetett rémtetteket az ezen rémtetteket megszűntetni célzó törekvéseket megvádolni a rémtettekkel.
"Az általános szellemi sötétségről jobb nem is beszélni." - nos, a fevilágosodás előtt bizonyára nem volt "általános szellemi sötétség" - szerinted.

görbén felfele néző 2010.12.12. 15:58:10

Nagyon tetszett a poszt.
Rengeteg ilyen szó él még a passzív tudásunkban pl.
gyúanyag, virgonc - több most nem jut eszembe (hiszen passzív):)
Vajon csak nekem jut eszembe a bacon magyar neve: császárszalonna?

Maisie MacKenzie 2010.12.13. 10:49:17

"Bankár: pénzcsűrnök"

Teljesen jó! :-)

"bacon magyar neve: császárszalonna?"

Nem, a bacon magyarul angolszalonna. Ez nem annyira zsíros, mint a (magyar)szalonna.

görbén felfele néző 2010.12.17. 08:01:51

@Olman:
szofejto.blog.hu/2010/10/19/bakonyi_e_a_bacon

Nagyon szép munka! :-)

görbén felfele néző 2010.12.17. 08:08:36

@Olman:
szofejto.blog.hu/2010/10/19/bakonyi_e_a_bacon

Nagyon szép munka! :-)

PS. Például kikövetkeztethetjük belőle, hogy minden, amit
bükkfával füstöltek: Bacon. - hehehe

Maisie MacKenzie 2010.12.17. 10:12:31

@Olman:

Beteg egy oldal. Paródia akar lenni, vagy tényleg komolyan gondolja? Ha egy cinikus hülye írja, akkor maximális respekt!

Ólasfalva, hát ez üt! :-(

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.12.17. 10:49:53

@Maisie MacKenzie: valóban nem szokványos az oldal témája, ám nem paródia, és nem is cinikus hülye, aki írja. :)

Ólasfalvának (vagy bármi másnak) olvass utána, ha nem hiszed.

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.12.17. 10:51:17

@Maisie MacKenzie: például itt:
mnytud.arts.klte.hu/szakdolgozat/1542/bakodi_v_1542.pdf

Maisie MacKenzie 2010.12.17. 12:11:12

@Olman:

Tuti paródia!
Úgy érvel, mintha tudományos lenne, de közben meg lila az egész. Szerintem görbe tükör a tudományoskodók elé, hogy komoly érvelésnek LÁTSZÓ tevékenységgel a legnagyobb állatság is bizonyítható (azok számára akik, el AKARJÁK hinni).

Csak azt nem értem, hogy ki fektet ebbe ennyi energiát?
Mert ez már fanatizmus. :-(

Maisie MacKenzie 2010.12.17. 12:14:35

@Olman:

Addig Te is olvass utána Kappanhágónak és Istókfalvának! :-)

Hála Istennek nekem van humorérzékem.
süti beállítások módosítása