HTML

NYELVISZTÁN

"A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet." (Steven Pinker)

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Miért drágább a magyar sms, mint az angol?

2011.01.21. 12:00 | hajófűtő

Azon ismerőseink, akik ékezet nélkül írnak sms-t, nem feltétlenül hanyagok vagy igénytelenek. Lehet, hogy csak spórolnak.

Hogyan kerültek a számítógépre az ékezetek? Az informatika mindig is komoly gondokkal küzdött, amikor az angol ábécében nem szereplő jelek megjelenítéséről volt szó; a helyzet mostanára sokat javult, de még mindig nem minden téren tökéletes a nemzetközi támogatás. Miért alakult ez így, és hogyan fejlődött a karakterkódolás a kezdetektől napjainkig? Sok furcsaságot tartalmazó történeti áttekintésünk a zászlólengetéstől a Unicode SMS-ekig.

 

Kezdetben vala a morze

Ahhoz, hogy egy modern informatikai rendszer képes legyen tárolni a szöveget, először szükség van egy úgynevezett karakterkódolási szisztémára, ami az írásjeleket számokká alakítja, mert a számítógép csak egyesekkel és nullákkal tud mit kezdeni. De az első karakterkódolási módszerek még nem számokat rendeltek a betűkhöz, hanem egészen más dolgokat. Ezek közül több a maga speciális területén a mai napig fennmaradt: a  morzeábécé hosszú és rövid jeleket használ, a tengerészetben pedig színes jelzőlobogókkal lehet a hajózásban fontos információk mellett magukat a latin betűket is jelölni. Ha két tengerész látótávolságban van, akkor pedig a zászlószemaforral is kommunikálhatnak:

 

</h3> ">Igazán merész olvasóink a japán szótagírásos zászlójeleket is kipróbálhatják!

Az első olyan rendszer, ami a maiakhoz hasonlóan kettes számrendszerbeli számokkal adta meg a betűket, az 1874-ben Franciaországban feltalált Baudot-kód volt: ez öt számjeggyel – öt biten – tárolta a latin ábécét és egyéb írásjeleket, tehát 25 = 32 féle jelet lehetett vele megkülönböztetni. Ez még úgy sem túl sok, hogy lehetőség nyílt betűk és számok-írásjelek közötti váltásra, tehát kétszer ennyi karakterrel lehetett dolgozni. A hiányzó betűk problémája már itt megjelent, tehát tulajdonképpen egyidős a modern karakterkódolással magával; a Baudot-kód ugyanis nem volt képes a francia ékezetek és mellékjelek helyes kezelésére. Csakúgy, amint a magyarra sem, ennek ellenére mégis ennek a rendszernek módosított változatát használták a magyar telexhálózat távírógépei is, a régi táviratokból ismerős módon átvive az ékezeteket: például ö helyett oe, ő helyett oeoe szerepelt. (Egészen 2002-ig üzemelt Magyarországon nyilvános telexhálózat, habár a rendszerváltás után inkább csak vegetált: fénykorát  évtizedekkel korábban élte, főleg állami szervek, nagyvállalatok használták.)

 

Feltűnik a színen a kalapos ű

A Baudot-kódra épülő rendszereket az ASCII váltotta fel, ez már a számítástechnikából is ismerős lehet. Az ASCII egy amerikai szabvány, a neve is erre utal: American Standard Code for Information Interchange = Amerikai Szabványos Információcserélési Kód. 1963-ban adták ki első változatát, akkor még szintén a különböző távírógépekre tervezve. Hét biten tárolta a karaktereket, tehát itt már 27 = 128 lehetőség adódott, viszont nem lehetett duplázni – ez teljesen szándékos volt a készítők részéről, mert így egy átvitt jelsorozat értéke nem függött semmi mástól, a változtatás sokkal egyszerűbb műszaki megoldásokat tett lehetővé.

Az eredeti ASCII szabvány számos üres helyet tartalmazott, ide 1967-ben bekerültek a kisbetűk, hogy ne csak nagybetűket lehessen átvinni. Ugyanekkor vezették be azt az eljárást is, miszerint nem egyben tárolják az ékezetes betűket, hanem egy ékezet mindig a betűje után szerepel és külön jelnek számít. Viszont csak hatféle ékezet szerepelt a készletben, és ezek is különböző más írásjelekkel osztoztak a funkción: például az aposztróf egyben a magyar á, é stb. betűkének megfelelő ékezetnek számított.

Az ASCII és a kisebb-nagyobb átalakításaival született szabványok rohamosan elterjedtek az egész világon, annak ellenére, hogy meglehetősen korlátozottak voltak a lehetőségeik. A számítástechnika fejlődésével megjelentek a 8 bitre kiterjesztett kódlapok, amelyekbe a 128 bevált ASCII karakter mellé 128 új is befért... volna, ha nem lett volna szükség a grafikus felületek kialakulásával különböző vonalakra, sarkokra és egyéb elemekre, amiket először szintén ide pakoltak be. Az egyik legjobban elterjedt ilyen próbálkozás az IBM fejlesztette 437-es kódlapvolt:

Így néz ki maga a kódkiosztás, a második felében látható krikszkrakszokra érdemes figyelni
Így néz ki maga a kódkiosztás, a második felében látható krikszkrakszokra érdemes figyelni (Forrás: Wikipedia commons)
 
Ez pedig egy hasonló elemekből összerakott (modern) felhasználói felület
Ez pedig egy hasonló elemekből összerakott (modern) felhasználói felület (Forrás: GPL)
 

Azt is láthatjuk, hogy azért sikerült több ékezetes karaktert belegyömöszölni a táblázatba, viszont sok minden kimaradt, például az őés ű is. (Innen ered a hullámos õ és a kalapos û, mint szükségmegoldás.)Nem csoda, hiszen ezeket Magyarországon kívül csak egy-két kis helyen használják, például az ő-t a Feröer-szigeteken:

Útjelző tábla a Feröer-szigetekről
Útjelző tábla a Feröer-szigetekről (Forrás: Wikipedia commons / Mulder1982)
 

Magyarországon éppen ezért a 437-es helyett a 852-es „közép-európai” kódlapot használták, ebben már benne volt minden magyar ékezetes betű, viszont cserébe hiányzott több sarokelem – aki használt a DOS-korszakban számítógépet, valószínűleg még emlékszik arra, hogy ez kissé elrondította a grafikus felületeket. Csehországban született erre házimegoldás, a Kamenický kódolás, ebből viszont a nyugat-európai karakterek maradtak ki.

 

Unicode, a megváltás?

A hasonló toldozás-foldozás mellett nehézséget okozott a kódtáblázatok közötti választás is. Jobb esetben tudta a felhasználó – és az általa használt szoftver –, hogy melyik szöveghez melyik kódlapot használja, de nem mindig! Japánban még külön szó is született arra a jelenségre, amikor rossz kódolással jelenik meg valami: ez a mojibake (magyar fonetikával modzsibake).

Mojibake: a Nyest.hu 862-es (héber) kódlappal
Mojibake: a Nyest.hu 862-es (héber) kódlappal
 

Erre a problémára válaszul született a Unicode (ejtsd: junikód). Tervezői azt tűzték ki célul, hogy minden írás minden karaktere belekerüljön! Itt még nem tartunk, de egyre bővül a választék. Szépen hangzik, de a dolog nem egyszerű: ha minden jelnek van egy száma, akkor nagyon-nagyon hosszú számokra van szükség ahhoz, hogy akár egy egész rövid szöveget is leírjunk. Persze a gyakorlatban nagyon sok jelre nincs szükség, például a föníciai ábécét valószínűleg kevesen használják a mindennapi életben (itt ki lehet próbálni, tudja-e a böngészőnk). Hogyan lehet ezt a dilemmát feloldani?

A trükkös megoldás az, hogy kétszer végezzük el a hozzárendelést. Először az írásjeleket rendeljük a maguk egyedi Unicode azonosítószámához, majd az azonosítószámot valamelyik UTF ( = Unicode Transzformációs Formátum) kódlaphoz. Vannak rövidebb és hosszabb UTF kódlapok, a legelterjedtebb az ASCII-hoz hasonlóan 8 bites számokat használ (ez az UTF-8), de létezik UTF-32 is, amiben minden jelenlegi Unicode karakter benne van egyszerre (32 biten 232 = 4 294 967 296 különböző jel fér el!), viszont cserébe négyszer annyi helyet foglal a vele rögzített szöveg.

Általában nem gond a nagy kódtábla – kivéve, ha nagyon kevés hely áll rendelkezésünkre. Mikor találkozunk ezzel a mindennapi életben? Leginkább akkor, ha SMS-t szeretnénk küldeni mobiltelefonunkról. A telefonokban általánosan használt GSM kódlap nem tartalmaz minden magyar ékezetet, viszont ma már a modernebb készülékeken lehet a Unicode-ot is használni. Igen ám, csak ez több helyet foglal, így az elküldhető üzenet is rövidebb lesz, vagy – szolgáltatótól függően – két részben küldődik. Lehet, hogy a telefon szoftvere a két részre vágást és újra összeillesztést magától elvégzi, nekünk pedig fel sem tűnik, hogy duplán vagy akár triplán fizettünk az SMS-ért. Ha ez gondot okoz, érdemes a beállításokban megkeresni a kódolást és a Unicode helyett valamelyik másik lehetőséget kiválasztani! Sajnos egyre inkább jelennek meg olyan készülékek, amelyeknek vagy a Unicode az alapbeállítása, vagy nem is lehet másra átállítani őket – ilyen esetben talán elvárható lenne a szolgáltatótól, hogy a technológiaváltás miatti árkülönbséget ne hárítsa teljesen a fogyasztóra, de erre egyelőre várhatunk...

 

Takács Boglárka

26 komment

Címkék: tudomány sms technika

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr652602312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sala 2011.01.21. 14:33:38

Az UTF-8 ennél azért bonyolultabb. Ha 8-bitre képezne le minden betűt, akkor semmi értelme nem lenne.

ihatethisindapassthingy 2011.01.21. 14:44:50

Szerintem is alap lenne az Unicode SMS, de a szolgáltatók kezét eléggé megköti a technológia. Van 140 byte nettó szövegtárolási lehetőség, abba kell pakolni.

ihatethisindapassthingy 2011.01.21. 14:48:28

@sala: Végülis ami le van írva, az stimmel: 8 bites egységekben tárolja az információt, míg mondjuk az UTF-32 32 biten. Más kérdés, hogy egy Unicode code point reprezentációja nem feltétlenül 1 byte.

weasel 2011.01.21. 15:12:18

Szép összefogalás!

zaza42 2011.01.21. 15:18:25

Tegyük hozzá, hogy ha valaki hiperspúr akar lenni, akkor ott a 0.facebook.com/, és küldjön ott üzenetet, az ingyér' van.
Meg egyébként is email...meg push.
Az SMS ki fog halni, mint a WAP - és örülni fogunk neki! :>

OkoskaTo:rp 2011.01.21. 15:30:30

Ez részben hülyeség. Egy magyar Unicode szöveg nem lehet háromszor hosszabb (az ide teljesen felesleges Unicode32-től eltekintve), mint a hasonló hosszúságú angol szöveg. Még akkor sem, ha végig ő betűből is áll az üzenet. Szóval a tripla ár kizárt.

freemind93 2011.01.21. 15:30:34

@zaza42: az emberiseg is ki fog halni, a kerdes csak az mikor :)

az sms olyan egyszeru es elterjedt, hogy meg nagyon soka lesz, amikor mar nem kell vele szamolni. Es ugye ne csak europaban gondolkodjunk, mikor lesz hasznalhato mobilnet lefedettseg, elerheto aron pl azsiaba vagy afrikaban?

ezek miatt szerintem meg evtizedekbe tart, mire az sms-rol mar csak muzeumban hallunk.

zaza42 2011.01.21. 15:56:04

@weasel: szerintem nem szép összefoglalás.
Például ez a mondat: "aki használt a DOS-korszakban számítógépet, valószínűleg még emlékszik arra, hogy ez kissé elrondította a grafikus felületeket." színtiszta hülyeség, mert ugye van a textmode meg a grafikus felület, és pont a textmode-ban rondította el a sarkokat, a grafikus felületre sok hatása nem volt. (konkrétan nulla ;) Lásd: DOS alapú grafikus szövegszerkeszők, vagy diskmagok (lemezújságok), amik mind (najó, egy-két hipergagyi lehet, h nem) grafikus felülettel bírtak pont a szép ékezetek miatt + egyéb dizájn, ugye.

Aztán: "ami az írásjeleket számokká alakítja, mert a számítógép csak egyesekkel és nullákkal tud mit kezdeni. De az első karakterkódolási módszerek még nem számokat rendeltek a betűkhöz, hanem egészen más dolgokat. Ezek közül több a maga speciális területén a mai napig fennmaradt: a morzeábécé hosszú és rövid jeleket használ"
Ugye a számítógép se számokkal dolgozik valójában, hanem elektronokkal, ami vagy van, vagy nincs. Ezt szimbolizáljuk nullákkal és egyesekkel, de lehetne szimbolázni rövid és hosszú sípszavakkal (bináris lesz a rendszer akkor is); így a morzére ponthogy igaz, hogy ugyanúgy működik, mint a karakterkódolás.

Ja, és ezzel a Baudot-kód is elvesztette az elsőségét a bináris karakterkódolási "versenyben". :->

"A trükkös megoldás az, hogy kétszer végezzük el a hozzárendelést." - Ezt a mondatot inkább ne is elemezzük..., hanem: "a legelterjedtebb az ASCII-hoz hasonlóan 8 bites számokat használ (ez az UTF-8), de létezik UTF-32 is, amiben minden jelenlegi Unicode karakter benne van egyszerre."
Az UTF-8-ban is benne van az összes, de trükkös, mert ha nem muszáj, nem használja ki mind a 4 byte-ot, így helyet spórol.
Az UTF-8, UTF-16 és UTF-32 csak az eltárolás módját adja meg, az unicode betűtáblázat mindegyikben azonos.

(Wikipedia: UTF-8 and UTF-16 are probably the most commonly used encodings. UCS-2 is an obsolete subset of UTF-16; UCS-4 and UTF-32 are functionally equivalent.)

"Lehet, hogy a telefon szoftvere a két részre vágást és újra összeillesztést magától elvégzi, nekünk pedig fel sem tűnik, hogy duplán vagy akár triplán fizettünk az SMS-ért."
Komolyan érdekelne, hogy a tripla ár milyen számítási módszerrel jött ki - ez lehetne egy új matematika alapja is.

"Sajnos egyre inkább jelennek meg olyan készülékek, amelyeknek vagy a Unicode az alapbeállítása, vagy nem is lehet másra átállítani őket" - ez szerintem nagyon nem sajnos, mert le a hullámos Ő-kkel! A sajnos az, hogy a szolgáltatók pénzt kérnek ezért a szinte nulla szolgáltatásért - ez a sajnos.

Ja, és így a legvégére: remélem, azért mindenki tudja, hogy SMS-t nem lehet küldeni mobillal - de azért a szlengben jól mutat.

cso zsi 2011.01.21. 15:56:46

@OkoskaTo:rp: Ha nem is tripla ár, de egy helyesen leírt szövegben az ékezetek önálló karakterekként adódnak a szöveghez. Azaz csökkentik az "1 sms 160 karakter" kapacitását, és az adott szöveg túlcsorduló része már következő üzenetként megy el, amit a fogadó készülék vagy összefűz, vagy nem.

cso zsi 2011.01.21. 16:01:09

@zaza42: Textmódú "grafikus" felület pl. a Norton Commander és hasonló, keretes alkalmazások, ahol a "grafika" a speciális karakterekből tevődött ki.
Így történt az, hogy ha 852-es kódlappal használtad a fenti programot, akkor a keret rajzolatában vadidegen karakter jelent meg. Talán "Ű2 betű szerűség.

zaza42 2011.01.21. 16:01:47

@freemind93: az e-mail már sokkal jobban elterjedt, mint az sms. Afrikai országokba is több ember jut -néha- nethez, mint mobilhoz, hogy azon pötyögtessen. Semmi jó nincs az sms-ben, csak pofátlan lehúzás a szolgáltatók részéről. Átalánydíjas net + email. Sőt: még átalány nélkül is olcsóbban jössz ki. Plusz lehet képet csatolni, hangot, színeket, bármit. Az meg már csak hab a tortán, hogy ha 100 embernek cc-zel emailt, az adatforgalomban ugyanannyi, mintha 1et küldenél. (Najó, a címzettekkel együtt tényleg hosszabb, de ez elhanyagolható) Az sms úgy fog járni, mint a telex. RIP és ennyi.

Személyes véleményem, hogy ha az internet-korszakban készültek volna az első mobilok -azaz mostanában-, akkor eleve nem tettek volna bele ilyen korlátozott funkciót, ha már az email minden szempontból jobbab.

zaza42 2011.01.21. 16:03:57

@cso zsi: Légyszí ne magyarázd meg! :>
Ajánlott olvasmány: hu.wikipedia.org/wiki/Grafikus_felhaszn%C3%A1l%C3%B3i_fel%C3%BClet

"Egy köztes típus, de jobban hasonlít a GUI-ra a szöveges felhasználói felület (TUI), mely ugyancsak képi eszközöket használ, de karaktercellás szöveges módban, nem pedig képpontalapú grafikus módban. Egy ismert TUI a Norton Commander fájlkezelő programrendszer, de példaként felhozható sok más NCurses és DOS alkalmazás is."
Tehát...

cso zsi 2011.01.21. 16:24:49

@zaza42: "Személyes véleményem, hogy ha az internet-korszakban készültek volna az első mobilok -azaz mostanában-, akkor eleve nem tettek volna bele ilyen korlátozott funkciót, ha már az email minden szempontból jobbab."
Az internet korában ott a Twitter, ami kevesebb karakterrel bír, mint az SMS. Hogy is van ez?

Lehet ajánlgatni olvasmányt, 93-ban ezek sokaknak okoztak esztétikai problémát. Mert a keret rajzolata helyett betűk, vagy egyéb írásjelek jelentek meg.

cso zsi 2011.01.21. 16:27:16

A probléma az sms-sel sem mai keletű, hanem bő 7 éves.
unicodesms.freeweb.hu/

bldo 2011.01.21. 16:31:20

@cso zsi: Mindenki pontosan érti, hogy mi a hibajelenség (sőt, legtöbbünk biztos, hogy sokszor találkozott is vele). A probléma az, hogy ez nem grafikus felület (GUI), mint ahogy a postban szerepelt, hanem a hivatkozott TUI.

zaza42 2011.01.21. 16:35:54

@cso zsi: az autók korszakában meg ott a roller, ami kevesebb kerékkel bír, mint az audi. Hogy is van ez? A könyvek korszakában meg itt vannak a szórólapok, amikre sokkal kevesebb fér...hogy is van ez? Elmondom: az a kulcsszó, hogy funkcionalitás.

Azért ajánlottam, hogy a grafikus felületet egyértelműen meg tudd szavakban is különböztetni a szöveges (textmode) felülettől. A pc-ken eleinte csak ez volt, és ebből barkácsoltak. Történeti érdekesség, hogy az apple sosem használt textmode-ot, és a commodore sem. Ez ilyen pc-s bénázás volt, mert a pc-k eredetileg...mind1, ezt kihagyom.
Meg fogsz lepődni, de '93-ban én is használtam nc-t, és nagy problémát nem okozott (mivel 437-est használtam;), és napjainkban is nyomom, de már a volkov commander-rel és emuból. Najó, csak heti párszor, azaz nem annyira rutinszerűen.

És okozott esztétikai problémát, ja: pont azért, mert nem ez nem volt grafikus felület. Én ezt kifogásoltam, és nem az esztétikát, ami természetesen accepted részemről is, ha valaki 852-őzött rezidensen. De arra se volt szükség, mert voltak olyan szövegszerkesztők textmode alapokon is, amik indításnál-kilépésnél buzerálták a karaktertáblát, így a norton commando, dosnavigator és minden más is szépen nézett ki. Csakhát szegény ember vízzel kavics.

JohnHenry 2011.01.21. 17:33:55

@zaza42: buta vagy, mint a tök. az sms köszöni szépen jól van és még sokáig marad.

JohnHenry 2011.01.21. 17:35:09

@zaza42: . Történeti érdekesség, hogy az apple sosem használt textmode-ot, és a commodore sem.

szerintem most fejezd be ezt az ostobaságot.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.21. 18:06:43

Kinaban egy SMS 0.1 yuanba kerul, ami kb. 3Ft....

Kinaban egy perc telefonalas feltolto kartyassal: 10 Ft.

Eszak-amerika meg olcsobb, a csomagok miatt, a kolatlan telefonhasznalat bizonyos idozonan kivul stb.

Magyarorszag a korrupt rohadt becstelen politikusaink miatt teljesen ki van szolgaltatva a befektetok kenye kedvenek. Azok nem versenyeznek, mert az karukra lenne. Szepen felosztjak a piacot ez az ismertt arakon tobbszoroset kereseik meg mint amit egy versenyszferaban tudnanak. Ez nem menne a rohadek magyar politikusok asszisztalasa nelkul.

Es akkor Kinaban van diktatura. Rohog a vakbelem.

asdf 2011.01.21. 20:53:49

@OkoskaTo:rp: De lehet egy magyar sms 3* annyiba kerulo. Alapban 7 biten van kodolva az sms, unicode-ban 16 biten. Ergo ha 7 bites kodolassal 160 karaktert lehet tovabbitani, akkor 16 bites kodolassal 70-et. Igy a 141. karaktertol mar 3 sms-be kerul a unicode-os mod.
Jopar eve amugy behatoan tiltakoztam a temakorben, felig-meddig sikerrel. De sajnos tenyleg van mar olyan keszulek, amibol kivettek az ekezetmentes vagy a nem unicode kodolasu uzenet kuldeset :/ unicodesms.fw.hu

Ralesk 2011.01.21. 22:40:36

@asdf: 'zanyjukért nem UTF-8-ban kódolnak egyébként, miért kell pazarolni UTF-16-tal‽

Ja mert a mobil^W távközlési szolgáltatók mindenhol a világon pofátlan, lehúzós utolsó szennyládák :)

zaza42 2011.01.22. 14:24:32

@JohnHenry: Meggyőzőek az érveid - le vagyok nyűgözve. Tényleg butának érzem magam. Le a kalappal, így tovább!

boldii10 2011.01.23. 00:11:51

Noha nem egy technológiai kalauz, de tényleg értelmes cikk, amit informatikusok sem fognak annyira köpködni (nyilván van rajta fogás), de a laikus is megérti. Ez pedig kemény dió, tehát gratula.

gonosz1hal 2011.01.25. 15:30:59

@zaza42: űűűűű.... neked rokonod a t-mobile, vagy esetleg gyárilag vagy ilyen szarrágó? ne haragudj már meg érte, de az összes benyögésed egytől-egyig csöpög a rosszindulattól.

nyugi, a világ szép, és még te is jól érezheted magad benne.

gonosz1hal 2011.01.25. 15:36:10

@zaza42: bocs, tényleg nem direkt téged akarlak piszkálni, de volt már valaha a kezedbe commodore? az apple-ben igazad lehet, először 92-ben kellett AppleMac-en dolgoznom, nem emlékszem rá, hogy lett volna rajta. de a komondor sajnos súlyos hiba.

az sms meg akkor is pörög, méghozzá annyira, hogy a mobilszolgáltatók bevételeinek becslések szerint 15-25 százalékát adja. ez még messze van a RIP-től.

zaza42 2011.01.25. 17:29:49

@gonosz1hal: Szerintem tök felesleges személyeskedned. Ha én csinálnék ilyet, azzal kezdeném, hogy mindenki magából indul ki - bármennyire közhely is ez-, és pont te vetíted ki ezt rám.
Én speciel örülök az utf8-nak is, meg sms-nek is - személyes véleményem csak a technológia határait feszegette, nem volt benne semmi indulat. Ha te rosszindulatot látsz benne, sürgősen szükséged van egy szakemberre (pl. pszichológus), és ezt se rosszindulatból mondom. Ha komolyan elmész egyhez, ő is megindokolja majd neked - neki majd talán hiszel.

Volt... konkrétan most is rá van kötve a tv-re, csak nincs bekapcsolva. És sajna nincs textmode-ja, pedig c64. Betűket ír ki, de azt is a grafikus részre. Olyan, mint a framebuffer textmode a mac-eken, vagy az újabb linuxok default konzolja. Nem képes textmode-ra: mindenképpen pixelekkel dolgozik, nem karakterekkel.
Az amigára szerintem meg te se gondolhatod komolyan, hogy textmode-os, mikor már eleve egerezős ablakos volt az első workbench is.

Az apple-ben egyébként tévedtem, mert bár noha a legeslegelső apple tényleg text only volt, a Lisa - amivel valójában befutottak és elterjedt - már grafikus volt.

Egyébként nem nehéz rájönni, hogy nincs textmode commodore-ban meg macintosh-ban, mert ha linuxot teszel rá, és nem nyomsz a kernelbe framebuffer console-t, akkor semmit nem látsz és baltázhatod - de nem ecsetelem, h én csináltam már ilyet, mert gondolom te többször csináltad és jobban is.

*** Linkek neked:
C64 VIC2 www.studiostyle.sk/dmagic/gallery/gfxmodes.htm
Amiga OCS + AGA amiga.lychesis.net/knowledge/ScreenModes.html
Apple Lisa oldcomputers.net/lisa.html

ps. nézd meg, hogy amikor bejött a windows xp, amiben először volt default az unicode, akkor a világnak kb. 95%-a szopott a különböző kódlapokkal, míg mostanra már simán mondhatjuk, hogy a 90% átállt -akár akaratán kívül is- utf8-ra. Így ez 95%-ról 10 év alatt max. 10% alá esett, vagy annyi sem. Ehhez képest a 15-25%-os részesedés nem tűnik bombabiztos számnak.
Gondolom, te 20 éve még a textmode mellett kardoskodtál volna ezzel a logikával, hogy úgyse terjed el a grafikus felület, hisz a pc-s user-ek 99%-a dosozik... Aztán valahogy '95 óta ezek már windózoznak, és ehhez csak 5 év kellett!
süti beállítások módosítása