HTML

NYELVISZTÁN

"A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet." (Steven Pinker)

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Nyelvhalál fenyeget 32 nyelvet Kanadában

2010.05.04. 08:30 | hajófűtő

Megmenthető egy kihalásra ítélt nyelv? Mit lehet tenni azért, hogy a már csupán öregek által beszélt nyelvjárások eljussanak a fiatalabbakhoz?

Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában 32 nyelvet is fenyeget a kihalás – állítja egy nemrégen megjelent tanulmány. A The Globe and Mail című lap weboldalán arról számol be, hogy ezeken az őshonos nyelveken annyira kevesen tudnak már, hogy gyakorlatilag borítékolt a kiveszésük.

Az adatok szerint a harminckettőből három már most is úgynevezett alvó nyelv: vagyis nem tudni arról, van-e még élő beszélőjük. A többiért – bár ádáz harcot folytatnak a megmentésükért az iskolákban és különböző civil szervezetekben – hasonlóképp aggódni lehet. „Minden tartomány hasonló cipőben jár” – nyilatkozta Lorna Williams, a Victoriai Egyetem kanadai őshonos nyelvekkel foglalkozó munkatársa. A helyzetet, teszi hozzá, tovább nehezíti, hogy igen sok őshonos nyelvet tartanak számon az országban.

Számos kezdeményezés indul azzal a céllal, hogy – amennyire ez lehetséges – konzerválják a kihalófélben lévő nyelveket, illetve megismertessék azokat a fiatalabb generációkkal. Ilyenek például az intenzív óvodai nyelvi programok vagy a különböző nyelvi és kulturális témájú táborok. A tapasztalatok szerint ezek közül mindig azok a legsikeresebbek, ahol a különböző generációk képviselőinek módjuk van találkozni és szóba elegyedni egymással. „Minden programban szerepelnie kell a korosztályok közötti kapcsolatépítésnek” – hangsúlyozza Lorna Williams. Ha csak az iskolásokat szólítanák meg, sikertelen lenne a nyelvmentés – teszi hozzá a szakértő.

Szólj hozzá!

Címkék: kanada asszimiláció nyelvhalál

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr821970648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása