HTML

NYELVISZTÁN

"A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet." (Steven Pinker)

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Üdvözöljük Nyelvisztánban!

2010.03.11. 14:33 | hajófűtő

Közép-Európa burjánzó nyelvi dzsungel, ez alól hazánk sem kivétel. A – viszonylag – nagy nyelvek mellett egészen egzotikusak is megfordultak, tündököltek és eltűntek nálunk. Ha a magyar nyelv alapján szeretnénk jellemrajzot adni a magyar népről, akkor leszűrhetnénk, hogy egy kimondottan befogadó társaság vagyunk, aki egyaránt ölel keblére németet, szlovákot, olaszt, románt, cigányt, zsidót és horvátot, bolgárt, franciát, törököt, spanyolt, és még ki tudja, kit. Az angol nyelvért meg szinte megőrül Nyelvisztán polgára, s beszéli is napi szinten. Nyelvisztánban fontos dolog a beszéd!

A pirinyóknak is van helye itt: nálunk próbálgatja szárnyait a beás írásbeliség, a lovári szinte sláger diplomázóink körében, de van nálunk ruszin, bunyevác, sokác, s akadt régen kun, besenyő, vizigót, avar, és sok-sok más nyelv.

Az pedig, hogy hazánk demokratikus parlamentje megalakulása óta sérti azt az alkotmányt, amire négyévenként felesketik, mégpedig azért, mert máig nincs meg a nemzetiségek parlamenti képviseletéről szóló szabályozás, apróság – annyi dolga van manapság egy politikusnak, s olyan rövid az a négy év, szinte elrepül. Minket persze ez is érdekel, hiszen Nyelvisztánban ez is fontos.

Magyarország olyan ország, ahol mindenki sokféle dologhoz ért. Így például hazánkban mindenki ért a focihoz, a szexhez és a nyelvhez (copyright Kálmán László). (Én ehhez hozzátenném az oktatást is, mert – ahogy látom – ahhoz is mindenki ért, és mindenki szerint mindig úgy jó minden, ahogy régen volt, mert akkor még nem volt ez. Vagy az.) És ha egy olyan országban élünk, ahol mindenki ért a nyelvhez, az csak Nyelvisztán lehet.

Mi, a nyest.hu munkatársai egy-két dologhoz értünk csak, viszont roppantul kíváncsiak vagyunk. Érdekel bennünket az, ahogyan a nagy nyelvek viszonyulnak a kicsikhez, ahogy a kicsik a nagyokhoz. Megkönnyezzük az eltűnő nyelveket, ünnepeljük a megmentetteket. Megvizsgáljuk a szabályokat, amik a nyelvet próbálják igazgatni – legyenek ezek tudós férfiak által, aprólékos munkával felállított szabályok, avagy dörgő hangú politikusok által megálmodott, kiharcolt karcos törvények.

Érdekel minket minden, ami nyelvből lesz és amiből nyelv lesz. Érdekel a politika, a tudomány. Érdekel bennünket a kommunikáció, de azok a pillanatok is, amikor a kommunikáció csődöt mond.

Érdekel, ahogy az emberek egymással kommunikálnak, de az is, ahogy az állatok. A technológia is érdekel, aminek révén jobban, hatékonyabban beszélhetünk másokkal. Éppen ezért sokat foglalkozunk a fordítással, annak módszertanával. S ha már fordításról van szó, a fordítási folyamatot támogató rendszerek is izgalmasak nekünk, de kíváncsian várjuk az automatikus fordítás újabb és újabb eredményeit.

Persze, nyelvről van szó akkor is, ha keresünk valamit. A hatékony keresés, a keresők is nagyon érdekelnek bennünket. És ha már keresésről van szó, arra is kíváncsiak vagyunk, találunk-e intelligens életet a világűrben, és ha igen, hogyan beszélnénk velük, hogyan próbálnánk rájuk bukkanni.

Ez itt a Nyelvisztán, és ez itt az első posztunk. Üdvözlünk, olvasó!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr121831373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása