HTML

NYELVISZTÁN

"A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet." (Steven Pinker)

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Szóból ért...? Ember, gép, nyelvtechnológia

2011.02.04. 13:00 | hajófűtő

 Elindult a Mindentudás Egyeteme 2.0 programsorozat. Kornai András szegedi előadása nyelvtechnológiai alkalmazások elméleti alapját, működési mechanizmusait mutatja be az információelmélettől a mai modern nyelvelméletekig.

„Kétszer agy, aki gyorsan agy”„Kétszer agy, aki gyorsan agy”

 

A ME2.0 január 15-én szombat este kezdődött el Barabási Albert-László előadásával, amelyben a kutató az emberi viselkedés kiszámíthatóságával, illetve az ennek vizsgálatára (is) használható olyan módszerekkel foglalkozott, amelyek bármely komplex rendszer tanulmányozására alkalmasak lehetnek. A következő két előadás a lelki egészségről, illetve a Föld nyersanyag-tartalékairól szólt, február 4-én, pénteken este pedig Falus András előadását hallgathatjuk meg az öröklődés és az életmód viszonyáról.

Ahhoz, hogy ma már mindennapi életünkben rendszeresen használjunk nyelvtechnológiai alkalmazásokat, sok feltételnek kellett teljesülnie. Először is szükség volt a számítógépek fejlődésére. Ha az autók úgy fejlődtek volna, ahogy a számítógépek, akkor ma egy személyautó 300 Ft-ba kerülne, és egy deci benzinnel elmenne Párizsba 10 perc alatt. A fejlődéshez továbbá szükség volt arra is, hogy a tudományos életben megváltozzon az a hagyományos hozzáállás, hogy egy vagy néhány nagyon okos ember mondja meg előírásszerűen, hogy egy adott tudományos problémára mi a megoldás, és azt hogyan kell megvalósítani.

Részletek a nyest.hu-n.

 
 

1 komment

Címkék: fordítás előadás nyelv mindentudás egyeteme nyelvtechnológia

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr342638441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Funi 2011.02.05. 13:07:19

"Ha az autók úgy fejlődtek volna, ahogy a számítógépek, akkor ma egy személyautó 300 Ft-ba kerülne, és egy deci benzinnel elmenne Párizsba 10 perc alatt."
Nevetnem kell.
1. ki, hogy szamolta ezt ki?
2. ha eleg kozelrol indulsz, lehetseges ma is...
süti beállítások módosítása